Nieuws

Behoud langer je schadevrije jaren!

Leaseauto gekregen? Schort je oude verzekering op

maandag 25 februari 2013
Behoud langer je schadevrije jaren!

Ongeveer één op de twaalf Nederlandse huishoudens beschikt over minimaal één leaseauto. Hoe hoger het opleidingsniveau, hoe groter de kans dat er een leaseauto voor de deur staat. In totaal rijden er zo'n 700 duizend rond in Nederland. Als je vrijwillig of onvrijwillig de leaseauto weer moet inleveren en besluit particulier een andere auto te kopen, dan wil je graag dat de verzekeraar rekening houdt met een gunstig schadeverleden uit de leasetijd. Maar gaat dat zomaar? Is overstappen van verzekeraar net zo gemakkelijk als wanneer er geen leaseperiode aan vooraf gegaan is? 

De meeste leasemaatschappijen geven na het beëindigen van het contract een leaseverklaring af. Deze verklaring wordt over het algemeen gewoon geaccepteerd door de nieuwe verzekeraar. Maar er worden wel eisen aan dat document gesteld. Zo moet er op de verklaring expliciet staan wie de bestuurder geweest is, voor welke periode de auto geleased werd en welke schades met de auto zijn gereden. Dat klinkt redelijk, maar vervelend is dat letterlijk elke kleine schade op deze verklaring staat. Ook kleine beschadigingen die je normaal gesproken niet zou indienen bij je verzekeraar staan vermeld. Leaseauto's worden namelijk altijd hersteld.

Leaseverklaringen zijn net als gewone schadevrije jaren in principe maar één jaar geldig. Na die tijd vervallen de schadevrije jaren. Slechts een handjevol verzekeraars accepteren schadevrije jaren die langer dan een jaar geleden zijn opgebouwd, maar nooit langer dan drie jaar. Hoewel de schadevrije jaren officieel na een jaar vervallen, staan ze wel voor langere tijd geregistreerd.

Niet op eigen naam
Als je in een auto van de zaak hebt gereden die niet werd geleased maar op naam stond van het bedrijf, dan wordt het een lastiger verhaal. Alleen een verklaring van de werkgever over het schadeverleden is niet voldoende en de verzekeraar van de auto heeft geen bewijs dat er maar één vast bestuurder was. De kans van slagen is dan niet heel groot. Toch zijn er een aantal verzekeraars waarmee te overleggen valt. Een goede adviseur kan in zulke gevallen bemiddelen om zo toch een aantal schadevrije jaren over te hevelen naar de nieuwe verzekeraar.

De leasemaatschappij verzekert alle auto's collectief. Als je een leaseauto krijgt en je eigen auto daarvoor van de hand doet, dan neem je dus geen schadevrije jaren mee naar je leasemaatschappij. Omdat je schadevrije jaren na een royement maar een jaar geldig blijven, kan het verstandig zijn om de verzekering niet stop te zetten, maar op te schorten. De verzekering wordt dan voor maximaal drie jaar bevroren. Als je binnen die tijd het leasecontract beëindigt, of een tweede auto naast de leaseauto aanschaft, kun je de opgebouwde schadevrije jaren van de eerste auto meenemen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie