Nieuws

WOZ te hoog? Bezwaar maken!

Wacht niet te lang met bezwaar

dinsdag 22 januari 2013
WOZ te hoog? Bezwaar maken!

In januari of februari valt 'ie' bij alle woningeigenaren op de mat: de WOZ-beschikking. Is je huis meer of minder waard geworden? De gemeente vertelt je hun bevindingen. Maar dat hoeft niet overeen te komen met de werkelijkheid. Hoe werkt de WOZ, waarom is een te hoge WOZ-waarde niet de bedoeling en hoe dien je bezwaar in?

De WOZ-waarde die je een dezer dagen ontvangt is gebaseerd op de marktwaarde van je huis op 1 januari 2012, iets meer dan een jaar geleden. Dit bedrag is de grondslag van een aantal heffingen en belastingen die je in 2013 betaalt: onroerendezaakbelasting (OZB), het eigenwoningforfait, de watersysteem-, riool- en afvalstoffenheffing en eventuele erf- of schenkbelastingen. 

Wanneer is de WOZ-waarde te hoog?
De WOZ-waarde wordt door de gemeente bepaald. Zij doen dat door de inhouds- en oppervlaktegegevens van jouw woning te vergelijken met die van andere panden in je omgeving. Deze zogenaamde referentiepanden zijn op papier gelijkwaardig, maar in de praktijk niet altijd. Je kunt deze gegevens vinden op je beschikking of opvragen bij de gemeente.

Vermoed je dat jouw woning te hoog ingeschaald is? Bekijk dan waar je woning verschilt van de referentiepanden. Kijkt jouw woning uit over de snelweg, terwijl de andere panden aan een park liggen? Dan is de kans groot dat er sprake is van een waardeverschil. Andere veelgehoorde argumenten voor overwaardering zijn overlast (buren, schoolplein, horeca), een bijzondere indeling van de woning (aanpassingen voor mindervaliden, experimentele bouwwijze) en groot achterstallig onderhoud. Zie je redenen waarom je woning minder waard is dan de referentiepanden, dan heb je reden tot bezwaar.

Wat levert een bezwaar op?
Wordt je bezwaar gegrond verklaard, dan betaal je minder belasting. Afhankelijk van het waardeverschil, je inkomen en de belastingtarieven van je gemeente ben je op jaarbasis enkele tientjes tot een paar honderd euro goedkoper uit. 

In de praktijk: Een hoekwoning in Nijmegen is volgens de eigenaar ongeveer € 280.000 waard. De gemeente noemt echter een bedrag van € 318.000, een verschil van € 38.000. Wordt het bezwaar van de eigenaar gegrond verklaart, dan scheelt hem dat op jaarbasis ruim € 200 aan belastingen.

Let op: Maakt het huis deel uit van een erfenis, dan loopt het verschil al snel op tot een paar duizend euro. Als het huis uit bovenstaand voorbeeld is verkregen uit een erfenis van ouder naar kind, dan is een gegrond bezwaar goed voor maar liefst € 7.600 korting op de erfbelasting.

Hoe dien je bezwaar in?
Een goed bezwaarschrift start met het taxatierapport, vaak van een referentiepand, dit kun je gratis opvragen bij de gemeente. Daarnaast kun je bij het Kadaster opvragen wat vergelijkbare woningen in de buurt waard zijn. Aan de hand van verschillen, onjuistheden of missende gegevens kun je een bezwaar indienen.

Bij de meeste gemeentes kan het bezwaarschrift online ingediend worden. Let er in ieder geval op dat dit gebeurt binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking. Na afloop van deze termijn kun je alleen nog bezwaar aantekenen als de WOZ-waarde ten minste 20% te hoog ingeschaald is.

Er is geen jurist nodig voor het voeren van een bezwaarprocedure, en de administratieve rompslomp valt mee. Laat je het toch liever over aan iemand anders? Er zijn verschillende organisaties die het bezwaar van je overnemen, onder de noemer no cure no pay

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie