Nieuws

Stijging hypotheekrente in 2013

Rabobank, ING en ABN Amro voorzien hogere rente

vrijdag 11 januari 2013
Stijging hypotheekrente in 2013

De hypotheekrente gaat stijgen de komende tijd. Dat denken zowel ABN AMRO, Rabobank als ING. De banken verwachten namelijk een stijging van de rente op staatsleningen. Deze staatsrente is van oudsher een graadmeter voor de richting van de hypotheekrente. Grootste reden voor de verwachte stijging is de terugkerende rust in de rest van Europa, waardoor beleggers ook weer in andere landen durven te investeren. Nederland wordt dus minder populair en moet meer rente betalen om geld te kunnen lenen. Ofwel: doordat de paniek over Spanje en Griekenland afneemt, betaal je in Nederland meer hypotheekrente. Wat gebeurt er in 2013 en waar sluit je het beste je hypotheek? 

Op dit moment is de rente op staatsleningen met een looptijd van 10 jaar 1,73 procent. Bijna het laagste punt ooit. Nederland leent dus heel goedkoop geld.  Hoofdstrateeg beleggingen van ABN AMRO, Ben Steinebach, verwacht dat deze rente gaat stijgen naar 3 procent. ING is iets voorzichtiger en voorziet een stijging tot hoogstens 2,5 procent. Hoe dan ook, de staatsrente gaat stijgen en daarmee ook de hypotheekrente.

Waarom stijgt de rente?
Het lijkt niet direct logisch, de Nederlandse staat betaalt meer rente bij een lening en als gevolg daarvan stijgt ook de hypotheekrente die jij zelf betaalt. Toch is het te verklaren. Banken nemen de staatsrente en hanteren daar een bepaalde opslag op. Deze opslag is niet altijd hetzelfde. Zo schreven we recent dat de opslag op dit moment hoger is dan je zou mogen verwachten.

De hoogte van de opslag is afhankelijk van de winstmarge die banken zich toekennen. Maar los van deze opslag, beweegt de hypotheekrente mee met de staatsrente. Kort gesteld is de staatsrente een indicatie van de waarde die geld heeft op een bepaald moment. Ook een bank kan aan de overheid lenen. Wanneer ze voor een dergelijke lening meer rente ontvangen, ligt het voor de hand dat ze ook aan huizenkopers een hogere rente vragen.  

Laagste actuele hypotheekrente
Wie op zoek is naar de scherpste hypotheekrente heeft op dit moment weinig te zoeken bij 'de grote drie', die opvallend afwezig zijn in onderstaand overzicht met de actuele laagste hypotheekrentes. Bij een rentevaste termijn van 10 jaar loopt ABN Amro met 4,9 procent het meest uit de pas. Een verschil van maar liefst 0,7 procent met de scherpste aanbieder. Deze bank is ook bij een rentevaste termijn van 20 jaar de minst aantrekkelijke partij, met een verschil van bijna 1 procent ten opzichte van het minder bekende Conservatrix. Dat ook Rabobank een relatief hoge hypotheekrente vraagt, is bijvoorbeeld duidelijk te zien bij het tarief voor een rentevaste termijn van 30 jaar. De bank vraagt een rente van 6 procent, 0,75 hoger dan het tarief van koploper Delta Lloyd.

Rentevaste termijn van 10 jaar
- Argenta 4,20%
- Delta Lloyd (Budget) 4,30%
- Hypotrust 4,30%

Rentevaste termijn van 20 jaar
- Conservatrix 4,95%
- Allianz 5,10%
- Nationale Nederlanden 5,20%

Rentevaste termijn van 30 jaar
- Delta Lloyd 5,25%
- ASR 5,35%
- Conservatrix 5,40%

De hypotheekrente wordt niet alleen bepaald door de rente op staatsleningen. De concurrentie op de hypotheekmarkt speelt ook een rol. Naarmate deze heviger is, verlagen aanbieders de rente en nemen ze met minder winst genoegen om zo de concurrentie voor te blijven.  Daar is nu echter nauwelijks sprake van. Wie wil weten wat het effect van een stijging is op de persoonlijke maandlasten, of wat de meest aantrekkelijke hypotheek van het moment is, kan dit aangeven via onderstaande informatiekaart.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie