Nieuws

Nederlandse woningmarkt Europees lachertje

Alleen Spanje en Ierland presteren slechter

donderdag 31 januari 2013
Nederlandse woningmarkt Europees lachertje

De dip op de Nederlandse woningmarkt is allang geen nieuws meer. Wel nieuw is dat de prijzen van Nederlandse woningen ook in Europees perspectief hard onderuit zijn gegaan. Eurostat, het statistisch bureau van de EU, publiceert voor het eerst cijfers van de woningmarkt in heel Europa.
In de EU daalde de woningprijs gemiddeld met 1,9 procent wanneer we het derde kwartaal van 2012 vergelijken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In Nederland zagen woningbezitters hun woning met 8,7 procent beduidend harder in waarde dalen.

Gelukkig is Nederland niet de Europese hekkensluiter. In Ierland daalde de woningwaarde met 9,6 procent op jaarbasis. De Spanjaarden zagen in het derde kwartaal van 2012 een min van maar liefst 15,2 procent bij verkoop.

Daling derde kwartaal 
Net als uit eerdere cijfers van het Kadaster valt bij Eurostat op dat de prijzen van Nederlandse woningen in het derde kwartaal van 2012 met 3,9 procent daalden. Hiermee is de daling groter dan in de overige kwartalen van 2012. Ook wanneer we deze daling vergelijken met het Europees gemiddelde springt Nederland behoorlijk uit de toon. Zelfs in de probleemlanden Spanje en Ierland kende de woningmarkt een beter derde kwartaal.

In de laatste maanden van 2012 name de woningverkoop in Nederland flink toe. Iets waarin Nederland zal afwijken van de andere landen aangezien de politieke maatregelen omtrent de hypotheekrenteaftrek écht een Nederlands symptoom is. Hierdoor is het verschil met  andere landen weer wat rechtgetrokken.

Europese uitschieters
Onder andere de Franse woningmarkt wist goed staande te blijven in 2012. De gemiddelde prijs lag in het derde kwartaal slechts 1,3 procent lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In Luxemburg en Estland was er zelfs sprake van een stijging van meer dan zeven procent.

Over meerdere jaren is de conclusie van Eurostat weinig opbeurend voor Nederlandse woningeigenaren. Wie in het laatste kwartaal van 2008 een woning kocht voor € 200.000, krijgt daar nu nog € 164.000 voor terug. Nog altijd meer dan de gemiddelde Ier, die het bij verkoop moet stellen met slechts € 74.000. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie