Nieuws

Met SNS en ASN nieuwe crisis in bankenland

Hoe veilig is je spaargeld?

donderdag 24 januari 2013
Met SNS en ASN nieuwe crisis in bankenland

In de nasleep van de crisis dreigt weer een Nederlandse bank kopje onder te gaan. Ditmaal is SNS Reaal, de op drie na grootste bank(verzekeraar) van Nederland, het slachtoffer. Met bekende dochterondernemingen als ASN bank, Zwitserleven en buitenbeentje Route Mobiel is de bank een zogenoemde systeembank. Met andere woorden, een dermate groot bedrijf dat een faillissement grote maatschappelijke gevolgen zou hebben. Reden voor Nederlandse overheid om in te grijpen. Hoe heeft het zo ver kunnen komen en nog belangrijker, zit je er als klant nog veilig met je spaargeld of is het raadzaam dit zo snel mogelijk te verhuizen naar een veilige financiële haven?

Dat SNS een voor Nederlandse begrippen grote bank is, blijkt uit de circa 7.000 medewerkers die er werken. Een aantal dat overigens afneemt door de reorganisatie die de bank in de komende jaren doorvoert en die een geplande kostenbesparing van € 75 miljoen oplevert.

Hoe kon het zo ver komen?

Al in november 2008 kwam SNS in de problemen en verstrekte de overheid € 750 miljoen in de vorm van een noodlening. De bank was niet de enige die bij de staat aanklopte voor steun. Ook ING, ABN AMRO en het toenmalige Fortis konden de crisis niet op eigen kracht aan. SNS had het geld onder andere nodig vanwege grote verliezen op aandelen. Terwijl de andere banken door de stijgende aandelenkoersen langzaam weer uit de gevarenzone kwamen, kreeg SNS met een nog groter probleem te maken.

In 2006 werd van ABN AMRO het Bouwfonds Property Finance (BPF) overgenomen. Dit bleek later het begin van het einde. Het bedrijf investeerde fors en heeft voor maar liefst acht miljard euro aan vastgoedprojecten in beheer. Door de daling van de waarde van bijvoorbeeld woningen, kantoorpanden en winkelcentra's nam de waarde snel af. In het afgelopen jaren incasseerde de bank al voor twee miljard euro verlies op het vastgoed en de pijn is nog niet geleden. Met de aankoop van het vastgoed heeft SNS een fatale misrekening gemaakt die niet kan worden gecompenseerd met winstgevende onderdelen als ASN bank en SNS zelf. Inmiddels onderzoekt de FIOD zelfs frauduleuze praktijken bij het voormalige bouwfonds.

Komt het nog goed?
Klanten van SNS of ASN bank hoeven niet te vrezen dat hun spaargeld in gevaar is. Een faillissement kan de Nederlandse overheid simpelweg niet laten gebeuren vanwege de chaos die dit tot gevolg zou hebben. Wel is de vraag op welke manier de overheid ingrijpt. Dit kan via een nieuwe lening waarbij niet zeker is of dit voldoende is voor de toekomst. Het meest verstrekkende is een nationalisatie. Hierbij eigent de staat zich de bank toe, net als in 2008 het geval was bij Fortis en ABN AMRO.

Nationalisatie is een doemscenario voor beleggers die aandelen SNS in bezit hebben of op een andere manier in de bank investeren. Het is namelijk twijfelachtig wat deze investering nog waard is als de bank staatseigendom is. Beleggers hebben er weinig vertrouwen in en de aandelenkoers van SNS staat dan ook op het laagste punt sinds de introductie in 2006. Van de oorspronkelijke € 17 is nu slechts € 0,70 over.

Andere Nederlandse banken die SNS te hulp willen schieten, hebben beperkte mogelijkheden. Ook zij hebben, met uitzondering van Rabobank, hulp gehad van de overheid en zijn mede daarom aan regels gebonden die het ondersteunen van SNS in de weg staan. De ogen zijn dus vooral gericht op de overheid. Die is weinig enthousiast weer een bank te redden. Hier is belastinggeld mee gemoeid dat het ministerie van Financiën liever gebruikt voor het terugdringen van het overheidstekort. Toch is ingrijpen noodzaak om ervoor te zorgen dat jij als klant je niet druk hoeft te maken over je spaargeld. Wordt vervolgd...

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie