Nieuws

Loop jij fiscaal voordeel mis bij aflossen hypotheek?

Belastingdienst betaalt mee aan aflossing tot uiterlijk 31 maart 2013

dinsdag 15 januari 2013
Loop jij fiscaal voordeel mis bij aflossen hypotheek?

Uit een recente enquête onder ruim 1.300 bezoekers van Wegwijs.nl blijkt dat bijna één op de vijf mensen extra wil aflossen op de hypotheek. Tweederde van deze groep wil dit doen via de fiscaal vriendelijke spaarhypotheek. Logisch, en zelfs raar dat de andere groep voorkeur geeft aan een annuïtaire of lineaire hypotheek. Bij een spaarhypotheek, die je nog tot 31 maart 2013 kunt afsluiten, betaalt de overheid namelijk een flink stuk mee en ben je dus goedkoper uit.

In de Wegwijsenquête gaf 82% van de lezers met een (deels) aflossingsvrije hypotheek aan niet extra te willen sparen. Een opvallende keus, gezien alle moeite die de overheid heeft het afgelopen jaar heeft gedaan om het nut van extra aflossen te benadrukken. Wegwijs sloot zich overigens niet bij dat overheidsstatement aan. In een eerder artikel schreef en berekende Wegwijs al dat het geen probleem is om 'maar' de helft van je woning af te lossen.

Wat te doen met je (deels) aflossingsvrije hypotheek?

Omzetten naar een annuïtaire hypotheek 4%
Omzetten naar een beleggingshypotheek    1%
Omzetten naar een lineaire hypotheek 1%
Omzetten naar een spaarhypotheek 12%
Ik doe niets 82%


Waarom is oversluiten naar een spaarhypotheek nu gunstiger?
Bij hypotheken van vóór april 2013 betaalt de fiscus flink mee aan je maandelijkse woninglasten. Je profiteert hier optimaal van als je huidige (deels) aflossingsvrije hypotheek wordt omgezet naar een hypotheekvorm waarbij je op een losse bankrekening spaart. Het opgebouwde spaargeld gebruik je vervolgens aan het einde van de looptijd voor het (deels) aflossen van je lening. Je fiscale voordelen zijn hierdoor maximaal. Wil je in 25 jaar € 150.000 aflossen, dan kost je dat nu € 614 per maand. Sluit je ná 31 maart een hypotheek af, dan kost je dat € 719 per maand. Op jaarbasis € 1.260 verschil.

Wat zijn de andere opties?
Bij een lineaire hypotheek los je elke maand hetzelfde bedrag af. Je betaalt telkens net wat minder rente over de resterende lening. In het begin zijn je maandelijkse lasten hoog, op het eind laag. Bij de annuïtaire hypotheek betaal je elke maand precies hetzelfde bedrag. In het begin kost dit je weinig aan aflossing en veel aan rente. Aan het einde van de looptijd is dit precies omgedraaid. Voor beide vormen geldt: omdat je tussendoor aflost, neemt je fiscale voordeel af. Kies je voor een spaarhypotheek, dan los je niet tussentijds af en blijft je fiscaal voordeel dus in stand.

Een uitgebreidere uitleg over de nieuwe hypotheekvormen vind je in het artikel hypotheken 2013 voor dummies.

Snel reageren belangrijk
Je bestaande hypotheek fiscaal vriendelijk oversluiten kan in theorie nog tot en met 31 maart 2013. Maar dat is de theorie. De praktijk is dat banken en hypotheekverstrekkers overlopen qua verzoeken van mensen om de hypotheek snel extra af te lossen. Dat zagen we ook eind 2012 gebeuren, toen veel mensen nog snel een nieuwe hypotheek wilden afsluiten. Langer wachten met het besluit om af te lossen kan er dus voor zorgen dat de hypotheekverstrekker niet meer in staat is om je verzoek op te pakken.

Wil je meer informatie ontvangen over de mogelijkheden van een fiscaal vriendelijke hypotheek en/of extra aflossen, dan kan dit via de onderstaande informatiekaart. Let op: al vanaf half februari 2013 wordt de kans kleiner dat de banken je verzoek nog in behandeling kunnen nemen. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie