Nieuws

Hoogste spaarrente voor langere tijd

Weinig kans op rentestijgingen

vrijdag 18 januari 2013
Hoogste spaarrente voor langere tijd

Het is een beproefde tactiek bij banken: spaarders lokken met een relatief hoge rente en als ze eenmaal binnen zijn de rente verlagen. De bank met de hoogste rente op een bepaald moment, levert over een heel jaar gezien niet automatisch het meeste rendement. Vorig jaar kwam het relatief onbekende Westland Utrecht het beste uit te bus. Spaarders ontvingen op jaarbasis gemiddeld 2,73 procent aan spaarrente.  Ook bij aanbieders als MoneYou en het van origine Belgische Argenta konden spaarders terecht voor een prima spaarrente. Maar zijn de winnaars van weleer ook nu de meest aantrekkelijke aanbieders? 

In de afgelopen maanden verlaagden veel banken hun spaarrente. Het zijn ook nu Westland Utrecht en Moneyou die boven het maaiveld uitsteken met een spaarrente van respectievelijk 2,4 en 2,35 procent. Hiermee voeren deze spaarbanken de lijst aan. Het verschil met grootbanken als ABN Amro loopt op tot 0,8 procent. Westland Utrecht is overigens onderdeel van ING, dat de bank in de op termijn over zal hevelen naar Nationale Nederlanden.

Hoogste spaarrentes van het moment
De onderstaande aanbieders bieden op dit moment de hoogste spaarrente. Argenta valt als enige niet onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Dit stelsel garandeert het spaartegoed tot € 100.000 per spaarder per bank. Argenta-spaarders kunnen een beroep doen op de Belgische Collectieve Garantieregeling. De garantie is in dat geval, conform Europese richtlijnen hetzelfde als in Nederland. 

Top 5 hoogste spaarrente

WestlandUtrecht Bank   2.40%
MoneYou 2.35%
Argenta 2.30%
Anadolubank 2,30%
Centraal Beheer 2,30%


De grote Nederlandse banken een rente die fors lager is dan die uit de top-5: Rabobank verstrekt 1,7 procent. ABN Amro en ING zitten met 1,6 nog een fractie lager. SNS reaal biedt als vierde bank van Nederland met 2,25 procent een relatief hoge spaarrente.

Spaarrente blijft laag
Op korte termijn is voor spaarders weinig hoop op een stijgende rente. Banken baseren de spaarrente onder andere op de Euribor. Dit is de rente die ze zelf betalen als ze geld lenen van andere banken. Wanneer deze rente laag is, kunnen banken tegen weinig kosten geld lenen en hebben ze minder over voor het spaargeld van particulieren. In 2013 is de Euribor verder gedaald tot 0,18 procent, fors lager dan de 0,77 procent in april vorig jaar.

Dat banken een lage rente in rekening brengen bij het onderling uitlenen van geld, komt onder andere doordat het risico laag is. Tijdens het hoogtepunt van de crisis dreigde het risico dat een bank failliet ging en het uitgeleende geld niet meer terugkwam. Daarom wilden banken ook een hogere vergoeding voor het vertrekken van een lening. Met de hulp van overheden is de situatie bij banken nu heel anders en is het onderlinge vertrouwen weer terug. Daarnaast lenen  banken minder uit aan consumenten. Die zijn namelijk zuiniger geworden door de crisis en hebben minder behoefte aan een lening voor bijvoorbeeld de aanschaf van een auto of woning. Het heeft voor een bank geen zin om tegen hoge kosten spaargeld aan te trekken, wanneer je dat niet met winst weer uit kunt lenen.

Spaarders zijn de afgelopen tijd geconfronteerd met diverse renteverlagingen van banken. Voor een zo goed mogelijk rendement is het verstandig om te kijken naar de banken die niet alleen op een bepaald moment een hoge stuntrente bieden. Zo zijn voormalige hoogvliegers als Credit Europe Bank en NIBC van de radar verdwenen. Hun plaats is vooralsnog ingenomen door WestlandUtrecht en Moneyou.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie