Nieuws

Helft Nederlanders heeft verhuisplannen

VEH: "stuwmeer van kopers"

donderdag 17 januari 2013
Helft Nederlanders heeft verhuisplannen

Ongeveer de helft van de Nederlanders heeft de wens om op korte termijn te verhuizen naar een andere woning. De meerderheid van deze groep met nieuwe woonwensen heeft de verhuisplannen echter voor onbepaalde tijd in de ijskast gezet. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vereniging Eigen Huis (VEH) onder ruim duizend Nederlanders. De redenen dat zij toch niet verhuizen zijn divers, maar vaak gerelateerd aan de crisis. Daardoor lijkt het er op dat de woningmarkt zich net zo gedraagt als andere markten in een tijd van crisis.

Als de economie slecht draait, houdt de consument de hand op de knip. De voorgenomen aanschaf van een nieuwe keuken, badkamer of auto gaat niet door omdat er onzekerheid is ontstaan over het behoud van het inkomen. Als de crisis voorbij is, dan blijken deze grote investeringen niet afgesteld, maar slechts uitgesteld. Al deze goederen zijn aan slijtage onderhevig en moeten een keer vervangen worden. Na de crisis worden bij bouwmarkten en autodealers overuren gedraaid. De woningmarkt blijkt niet veel anders.

Zeer urgent
Er is een stuwmeer ontstaan aan voorgenomen verhuizingen, schrijft de VEH zelf. Ze gaan meestal niet door omdat de hypotheek niet gesloten kan worden, of het oude huis niet verkocht. Maar het onderzoek toont wel opnieuw aan dat de druk op de woningmarkt zich steeds verder opbouwt. De starters op zoek naar een eerste eigen woning, vormen met een 11 procent een significant onderdeel van de groep met verhuisplannen. Ruim 60 procent van hen omschrijft hun verhuiswensen als 'zeer urgent'.

De starters zijn in theorie de groep die het gemakkelijkst in beweging te krijgen moet zijn. Ze hebben geen huis dat eerst verkocht moet worden en hebben meestal een positieve verdienpotentie. Net als Wegwijs benadrukt de VEH dat de eerste stap door de starters gemaakt moet worden. Het kabinet zou voor hen de drempel om te kopen een stuk lager moet maken. Met andere woorden, starters moeten wat lucht krijgen binnen de sterk aangescherpte hypotheekregels.

Aangepast en gelijkvloers belangrijker dan klein
In de totale groep van potentiële verhuizers geeft één op de drie aan dat groter wonen de belangrijkste reden is voor verhuizing. Rustiger en veiliger wonen staat als reden op een gedeelde tweede plaats samen met de wens om een huis met tuin te bewonen: beide 18 procent. De stelling dat de vergrijzing de vraag naar kleine appartementen sterk zou laten stijgen, vindt ook in het VEH-onderzoek geen ondersteuning. Slechts 14 procent van de verhuizers wil kleiner wonen. Gelijkvloers, aangepast en dichter bij voorzieningen zijn wel belangrijk in de wensen van ouderen.

In de groep van 50 procent potentiële verhuizers wordt geen onderscheid gemaakt tussen een huur- of een koopwens. Wanneer dat wel gedaan wordt, heeft 43 procent van hen een voorkeur voor kopen, 37 procent zoekt een huurwoning en 20 procent heeft nog geen keuze gemaakt. Ruim de helft van de mensen die een huurwoning zoekt, doet dat omdat ze geen mogelijkheid hebben om te kopen. Kortom: de huizen zijn er, de potentiële kopers zijn aanwezig, de hypotheekrente is laag en de betaalbaarheid van woningen is goed. Nu de voorwaarden nog.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie