Nieuws

Groene auto populair op de weg en in portemonnee

Zuinig rijden is zuinig verzekeren

woensdag 9 januari 2013
Groene auto populair op de weg en in portemonnee

De overheid heeft een paar knopjes om de autoverkoop bij te stellen. Men draait wat aan de afstelling van de BPM, motorrijtuigenbelasting en fiscale bijtelling, en de gevolgen zijn direct zichtbaar in de verkoopcijfers. Op 1 juli en 1 januari werden de CO2-grenzen voor vrijstelling van BPM en motorrijtuigenbelasting aangescherpt. Dat leidde tot een piek in de verkopen in juni en december van 2012. De politiek bepaalt wanneer er gekocht wordt, maar ook wat er gekocht wordt: klein, zuinig en liefst hybride of elektrisch.

In heel 2012 werden ruim 502 duizend nieuwe auto's verkocht. Een aantal waar dealers niet per se ontevreden mee zijn, ware het niet dat de marge op kleine auto's veel lager is dan op de middenklassers en grote auto's. In 2011 werden weliswaar 555 duizend auto's verkocht, maar ook die voor een crisisjaar uitstekende score was toe te schrijven aan een forsere aanscherping van de belastingregels per 2012. Voor dit jaar wordt er een afname van het aantal verkopen verwacht, ondanks dat ook per 1 januari volgend jaar de stimulans om zuinig te rijden weer een stapje verder wordt afgebouwd.

Consument is rekenmeester
Volgens autobrancheorganisatie RAI kopen mensen hun auto tegenwoordig steeds meer met hun portemonnee in het achterhoofd. Consumenten zijn beter geworden in het uitrekenen wat hun auto op de oprit maandelijks kost. Klein en hybride zijn de winnaars van al het rekengeweld. Voordeel voor de consumenten is dat deze kleine auto's ook goedkoper zijn om te verzekeren. De verzekerde waarde is uiteraard lager, maar de auto's hebben ook minder massa. Bij een aanrijding veroorzaken ze over het algemeen dus minder schade. Sommige verzekeraars geven auto's met energielabel A een B een extra korting op de bonus-malusladder.

'Groen' verzekeren
Wie het niet alleen om financieel voordeel te doen is, maar ook bewust zuinig rijdt om het milieu te sparen, kan dat ook meenemen in de autoverzekering. Bij sommige autoverzekeraars is het mogelijk om de CO2-uitstoot te laten compenseren. Dan wordt er bijvoorbeeld in Brazilië een aantal bomen geplant die evenveel CO2 opnemen als je auto jaarlijks uitstoot. Bij bankverzekeraar ING kost deze optie 2 euro per maand extra. In ruil daarvoor krijgt de verzekerde ook korting op CO2-besparende producten, zoals energiezuinige banden.

Een andere vorm van milieubewust verzekeren is 'groen schadeherstel'. Bij deze wijze van schade herstellen wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van tweedehands onderdelen. Dan gaat het niet om gevoelige delen, zoals slangen, maar bijvoorbeeld bumpers of plaatwerk. Internetverzekeraar Inshared laat al hun aangesloten schadeherstelbedrijven op deze manier werken. Klanten die liever hun auto's bij een andere reparateur en met nieuwe onderdelen laten herstellen, betalen bij Inshared een dubbel zo hoog eigen risico voor de schade.

De calculerende consument die afgelopen jaar op de valreep een kleine, zuinige auto kocht, ziet helaas wel een deel van zijn verzekeringsvoordeel wegvallen. Per 1 januari is de assurantiebelasting omhoog gegaan, van 9 procent in 2012 naar het reguliere btw-tarief van 21 procent nu. Ook mensen die de belastingverhoging probeerden te ontlopen door de jaarpremie vooraf en in één keer te betalen, krijgen van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem wellicht nog een naheffing.  

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie