Nieuws

Flinke stijging in vraag naar woningen

Plus voor verkopen, min voor huizenprijs

maandag 21 januari 2013
Flinke stijging in vraag naar woningen

Zowel de makelaarsvereniging NVM als het Kadaster komen nu met goede cijfers over de woningmarkt. Sinds 2007 wisselden afgelopen decembermaand niet meer zo veel huizen van eigenaar. Ook wilden veel mensen een nieuwe hypotheek. Kopers konden tot 2013 nog profiteren van het feit dat volledige aflossing op hun nieuwe hypotheek niet verplicht was, en sloegen daarom massaal hun slag. De gemiddelde verkoopprijs hierbij daalde. Normaal stijgt een prijs bij een stijgende vraag. Echter, de verkopers zijn zo wanhopig op zoek naar een koper dat ze hun prijs laten kelderen. De verkoper is spekkoper. De gemiddelde verkoopprijs, gemeten door het Kadaster, is € 221.887.

De Kadastercijfers zijn minder actueel dan die van de NVM. Dit heeft te maken met het verschillende moment waarop de organisaties de verkoop meten. Volgens het Kadaster ligt de prijs van een gemiddelde woning in december 0,4 procent lager dan één maand eerder. Op jaarbasis bedraag de daling 6,3 procent. Echter, kopers betaalden in december gemiddeld € 221.887 voor een woning.

De prijs van dure vrijstaande woningen daalde met 9,1 procent. Meer dus dan het gemiddelde. Wie nu vrijstaand wil wonen, betaalt daar gemiddeld € 328.325 voor.

Aantal hypotheken gestegen

Eind 2012 hadden banken moeite met het verwerken van alle hypotheekaanvragen. De massale toestroom van huizenkopers is terug te zien in de onderstaande grafiek met het hoogste aantal aanvragen in twee jaar. Het aantal van 29.268 in december lag beduidend hoger dan de 16.103 een maand eerder en ook hoger dan een jaar eerder. Nu is december traditioneel een maand waarin veel woningen van eigenaar wisselen, omdat ook zonder veranderende hypotheekregels het fiscaal handig kan zijn om nog in het lopende jaar de (ver)koop af te ronden.

De 'enorme drukte' bij banken is echter relatief. Zelf in het crisisjaar 2009 was het drukker bij de balie en topmaanden als december 2005 (71.442) zijn al helemaal ver weg.

Verloop aantal hypotheekaanvragen
Grafiek hypotheken

Het Kadaster zal tot april hoopgevende cijfers blijven presenteren. Die cijfers hebben nog betrekking op de verkopen in het laatste kwartaal van 2012. De NVM, die een meer actueel beeld biedt, geeft eerder uitsluitsel over de daadwerkelijke stand van de woningmarkt. De verwachting is dat die minder rooskleurig zal zijn. De prijs van woningen blijft, zeker in de komende maanden, onder druk staan. Er staan simpelweg te veel woningen te koop en er is meer dan een verkooppiek voor nodig om de prijzen weer te laten stijgen. Nog niet duidelijk is bijvoorbeeld wat de aangepaste regelgeving bij het verstekken van een hypotheek precies voor gevolg heeft op het aantal verkopen in 2013. Maar wellicht zijn we te somber en komen de verkopen op gang wanneer de lentezon doorbreekt en deze het enthousiasme om te verhuizen aanwakkert. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie