Nieuws

Auto gestolen. Wat krijg je vergoed?

All-risk verzekerd en toch € 15.000 zelf betalen?

woensdag 23 januari 2013
Auto gestolen. Wat krijg je vergoed?

Rij je een Volkswagen, BMW of Honda? Dan is de kans drie keer zo groot dat je auto gestolen wordt dan het gemiddelde. Is je auto maximaal drie jaar oud, dan mag je die kans nog eens verdubbelen. Wat vergoedt de verzekeraar eigenlijk als je auto gestolen wordt? De kleine lettertjes blijken onderling erg te verschillen, óók als je voor all-risk gaat.

Vorig jaar werden er ruim elfduizend personenauto's gestolen, waarvan zo'n 40% in regio Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Ook provincie Utrecht, West-Brabant en Zuid-Limburg scoren hoog. Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (STAVC). Hoewel het aantal autodiefstallen vorig jaar licht daalde, werden er relatief veel nieuwe auto's gestolen. In 2012 was 28% van de gestolen auto's maximaal drie jaar oud.

Wat kun je doen?
Het ligt voor de hand dat je geen waardevolle spullen in de auto laat slingeren en niet parkeert op louche locaties. Wil je een autodief ontmoedigen, dan zijn een goed beveiligingssysteem en een startonderbreker prima opties. Toch red je het daar lang niet altijd mee.

Ruim 90% van alle diefstallen wordt gepleegd door zogenaamde gelegenheidsinbrekers. Die gaan niet goed voorbereid en planmatig op dievenpad maar zien een overwachte kans en slaan snel toe.  Auto-diefstal is dan ook vaak het gevolg van uit de woning gestolen autosleutels. En daarvoor helpt een beveiligingssysteem of startonderbreker niet.

Waar let je op bij de autoverzekering?
Wil je je auto verzekeren tegen diefstal, dan kies je voor een WA met beperkt of volledig Casco-verzekering. Die keuze is meestal afhankelijk van het bouwjaar en de dagwaarde van je auto. Beiden dekken schade door diefstal, maar de vergoeding kan veel verschillen. Verzekeraars hanteren globaal drie rekenmethodes voor vergoeding van je gestolen auto: de nieuwwaarderegeling, de afschrijvingsregeling en de dagwaarderegeling.

Een praktijkvoorbeeld: Je rijdt een Volvo V70 uit 2011 met een nieuwwaarde van € 46.395,-. Na twee jaar wordt je auto gestolen. Wat krijg je vergoed?

Nieuwwaarderegeling
Je ontvangt 100% van de nieuwwaarde, ofwel € 46.395,-

Afschrijvingsregeling
Je ontvangt de nieuwwaarde min in de polisvoorwaarden vastgestelde afschrijving. Dat kan bijvoorbeeld zijn 1,5% afschrijving, ingaand ná het eerste jaar. In dat geval ontvang je € 38.043,90.

Dagwaarderegeling
De dagwaarde is een combinatie van het merk, model en uitvoering gecombineerd met factoren als kilometerstand en conditie. Meestal is deze gebaseerd op de ANWB/BOVAG-koerslijst. In dit geval (auto in goede staat, kilometerstand 32.000) krijg je € 30.750 vergoed.

Neuwwaarderegeling winnaar
Met een verschil van € 15.645,- mag duidelijk zijn dat je met de nieuwwaarderegeling verreweg het beste uit bent. Sommige verzekeraars hanteren deze rekenmethode voor auto's tot drie jaar oud - een gunstige insteek. Let wel op dat er mogelijk eisen gesteld worden aan de beveiliging. Ook gelden uiteenlopende voorwaarden voor nieuwe auto's en occasions.

Op het eerste gezicht lijkt de term 'all-risk verzekerd' vrij duidelijk:  alles is alles. Toch gelden er grote verschillen tussen de kleine lettertjes van verschillende aanbieders. Oppassen geblazen dus. Meer weten? Hieronder kun je meer informatie opvragen over de autoverzekering met de beste diefstaldekking.

 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie