Nieuws

Woningprijs gaat stijgen in februari en maart 2013

Waarom de cijfers niet kloppen ...

vrijdag 21 december 2012
Woningprijs gaat stijgen in februari en maart 2013

Wie nu een huis koopt, betaalt daarvoor gemiddeld € 220.465. Dat meldt het Kadaster en dus is het waar. Maar helaas. Ja, het bedrag klopt. Maar het is een verouderd bedrag, van zo'n drie à vier maanden terug. Daar heb je nu niks aan. Dan de NVM. Die presenteren ook altijd de gemiddelde woningwaarde en dat klopt wel. Weer mis. De NVM heeft alleen de cijfers van de bij hen aangesloten makelaars. En dat is maar 65% tot 75% van het totaal aantal makelaars in Nederland. Nu dus de vraag: welke cijfers kan je wél vertrouwen?

Het Kadaster noteert een woningprijs zodra de woning passeert bij de notaris. De notaris checkt alle documenten, kijkt of het geld van de koper is binnengekomen, draagt de sleutels over van verkoper aan koper en zorgt er tot slot voor dat de woningprijs bij het Kadaster bekend wordt. Op dat moment heb je als verkoper je woning pas écht verkocht.

Niks 'voorlopig' aan koopakte?
De eerste handtekening die je als koper zette, was bij de verkopend makelaar. Dit was een handtekening onder de voorlopige koopakte. Hoewel makelaars altijd zullen zeggen dat er niets 'voorlopig' is aan de voorlopige koopakte, blijft de praktijk dat je als koper de woning niet gekocht hebt als je de hypotheek niet rond kunt krijgen. Je moet hier dan wel degelijk bewijs voor aantonen.

De periode tussen het zetten van de handtekening bij de makelaar en het zetten van de handtekening bij de notaris bedraagt inmiddels gemiddeld 3,5 maanden. In 2008 à 2009 was deze periode gemiddeld nog 2,5 maanden. Banken verstrekken nu minder gemakkelijk een hypotheek. Daarom is deze periode opgelopen. De cijfers van het Kadaster hebben deze vertraging ook. De gemiddelde woningprijs van nu à € 220.465 is dus de woningprijs van 3,5 maanden geleden.

Woningprijzen gaan eindelijk stijgen
Er is eindelijk weer sprake van een prijsstijging en de aantallen verkochte woningen stijgen ook! En wel in februari en maart 2013. En misschien nog wel een staartje in april 2013. Een heldere blik in de toekomst? Nee hoor. Op dat moment presenteert het Kadaster de cijfers over de woningverkopen die bij de makelaar in november en december 2012 hebben plaatsgevonden.  En die verkopen in deze maanden lopen goed. Maar daarna? Dan zakt alles weer in.

Grote interesse voor woningen
Kopers willen nog profiteren van de fiscale voordelen en niet-verplichte aflossing die nu nog wel maar in 2013 niet meer gelden. Hierdoor is er meer interesse in woningen. Dit komt het aantal verkopen maar ook de woningprijs ten goede. Immers: als er meer interesse is in de woning, zakt de vraagprijs minder hard. Goed nieuws dus voor de cijfers van het Kadaster in maart 2013. Alleen heeft het nieuws niet met 2013 maar met 2012 te maken.

NVM ook niet zuiver
De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) is veel actueler. De NVM krijgt de cijfers namelijk door van de makelaar zodra de koper zijn eerste handtekening zet. De NVM presenteert haar cijfers echter maar eens per drie maanden. En daarmee zijn de cijfers die we de derde week januari 2013 ontvangen en die gaan over oktober tot en met december 2012, eigenlijk gemiddeld de cijfers van halverwege november 2012. De woningprijs die de NVM dan presenteert, zal op dat moment hoger zijn dan de woningprijs die het Kadaster ongeveer op hetzelfde moment naar buiten brengt.

Helaas zijn de cijfers van de NVM, los van de anderhalve maand vertraging, ook niet zuiver. De NVM krijgt alleen de cijfers van de bij haar aangesloten makelaars. En dat is ongeveer 65% á 75% van het totaal. De ervaring leert dat juist de makelaars van duurdere woningen, geen NVM-makelaar zijn. De gemiddelde woningprijs die de NVM presenteert, is daarmee eigenlijk te laag. Desondanks heb je als koper of verkoper meer aan de informatie van de NVM. Jammer dat ze hun cijfers niet iedere maand publiceren. De kopers en verkopers in Nederland zouden daar bij gebaat zijn.

Onzuivere getallen. Wat heb je eraan?!
Balen dus die onzuivere getallen. Hebben we daar überhaupt nog iets aan? Gelukkig wel. Ten eerste is het beter dan niets. Het is een indicatie van wat een woning waard is en een indicatie van de populariteit van koopwoningen. Bovendien kunnen de getallen van het Kadaster in maart en april 2013 een positief neveneffect hebben.

Positief voor koopbeslissing
De kranten en journaals zullen in maart en april 2013 spreken over prijsstijgingen en stijgingen van het aantal woningverkopen. Het voorjaar is traditiegetrouw een periode dat mensen een bovengemiddelde interesse hebben in koopwoningen. Het zonnetje gaat schijnen en mensen trekken er letterlijk op uit om woningen te gaan bezichtigen. Goed nieuws over de woningmarkt neemt de onzekerheid weg en zorgt ervoor dat de koper een koopbeslissing durft te nemen. Het presenteren van goede cijfers in maart, heeft dus een positief effect op de koopbeslissing.

Of deze media-invloed écht zal werken, kunnen we pas zien in de Kadastercijfers van juli en augustus 2013. Als die cijfers ook weer goed zijn, blijft het positieve effect en kun je min of meer zeggen dat de overheidsmaatregelen zin hebben gehad. Het zou dan een goede communicatiestunt zijn. De voorzichtige voorspelling van Wegwijs is dan ook: een opleving in de cijfer van februari en maart, neutraal in april, een dip in mei en juni, en een voorzichtige opleving in juli en augustus 2013.  Deze waarheid geldt slechts als de overheid tussendoor geen andere / nieuwe maatregelen op de woningmarkt neemt. Dat verandert uiteraard alles! 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie