Nieuws

Woningmarkt veel te somber voorgesteld

Toename aantal huishoudens buiten beschouwing gelaten

vrijdag 7 december 2012
Woningmarkt veel te somber voorgesteld

Opnieuw een somber bericht van een Nederlandse bank deze week. Volgens de ING worden huizen volgend jaar nog eens 7 procent minder waard. Omdat de woningmarkt een dusdanig uitgesproken kopersmarkt is, blijven geïnteresseerden ver onder de vraagprijs bieden. Van de kabinetsmaatregelen rond hypotheken verwacht de bank dat die voorlopig geen vruchten afwerpen. Sterker nog, de ING denkt dat de strenge regels averechts werken op de woningmarkt. Geen berichten om vrolijk van te worden. Maar is de bank hier niet overdreven pessimistisch?

Volgens makelaarsvereniging ERA moeten banken hun mond houden over de woningmarkt. Waarom? Omdat ze er volgens de makelaars geen verstand van hebben. De 'woningmarkt' is veel te gecompliceerd om als een enkelvoudig begrip te bespreken. Een appartement in Amsterdam is onvergelijkbaar met een landhuis in Limburg. Een Rotterdamse starter begeeft zich op een andere markt dan een Groningse gepensioneerde. Door toch te spreken over een enkelvoudige markt in het slop, doen banken volgens de ERA-makelaars aan stemmingmakerij.

Bank zet hypotheek zelf onder water
Dat stemmingmakerij onverstandig is, liet ERA-directeur Paul van den Putten onlangs weten bij RTLZ. "Erg dom van de banken. Hierdoor daalt daadwerkelijk de prijs van een huis en dus de dekkingsgraad van de hypotheken die diezelfde banken hebben verstrekt aan diezelfde consument." Is er wel reden somber te zijn? Dat hangt af van de informatie je meeneemt in je voorspellingen. Er worden per jaar veel minder huizen verkocht dan er op enig moment te koop staan. De huizenmarkt blijft dus nog wel even een kopersmarkt en als je dan de dalende prijslijn doortrekt naar 2013 heb je een negatief bericht.

Gebruik je andere gegevens, dan kun je ook een andere voorspelling maken. Dezelfde ING schreef onlangs nog een rapport over de woningcorporaties. Niet direct iets waar huizenkopers en -verkopers zich mee bezig houden, maar er worden toch enkele interessante voorspellingen in gedaan. De groei van het aantal huishoudens bijvoorbeeld. Tot 2020 komen er jaarlijks 55.000 huishoudens bij. Van 2020 tot 2030 neemt de groei wat af, maar blijven er nog steeds 40.000 bijkomen. Met name in de provincies Flevoland en Overijssel zit de groei er flink in.

De invoering van nieuwe hypotheekregels zorgt voor een golf van aankopen in december en zal leiden tot extra beweging in 2013. Het aantal nieuw gebouwde huizen neemt al enige jaren af en ligt inmiddels ver onder het niveau om jaarlijks 55 duizend nieuwe huishoudens te huisvesten. Je zou op basis daarvan kunnen voorspellen dat 2013 het jaar van de consolidatie wordt. Dat is allerminst een zekere voorspelling, maar eenvoudigweg het lijntje naar beneden doortrekken is dat ook niet. Daarvoor is 'de woningmarkt' nu eenmaal een te complex begrip.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie