Woekerrentes Nederlandse hypotheekbanken!
Staatsrente op laagste punt sinds het jaar 1540

Het is een abstract begrip: staatsrente. Deze rente, ook wel kapitaalmarktrente genoemd, is wat de Nederlandse staat betaalt als ze geld wil lenen. Hoe lager de rente, hoe goedkoper het dus voor ons land is om geld te krijgen. De staatsrente stond deze maand op het laagste punt sinds het jaar 1540: op 1,5197%. Maar de staatsrente heeft een tweede belangrijke betekenis. Het is de graadmeter voor de hypotheekrente die 10 jaar vaststaat. Daardoor is ook de hypotheekrente goedkoop. Maar eigenlijk nog niet goedkoop genoeg.
Nederland kan op dit moment extreem goedkoop geld lenen. Nederland profiteert van de onrust die er in Europa is en wordt gezien als veilige haven. Beleggers brengen hun geld dan ook graag onder bij de Nederlandse staat. De rente die Nederland aan deze beleggers vergoedt was eerder deze maand 1,5197%. Dat terwijl deze rente in de eerste tien jaar van deze eeuw nog tussen 3% en 5,5% schommelde, en eind 1990 zelfs tegen de 10% kroop. Nooit eerder hoefde Nederland zo weinig geld te betalen om beleggers te interesseren.
Hypotheekrente laag?
De staatsrente is gekoppeld aan de hypotheekrente. Per saldo geldt: hoe lager de staatsrente, hoe lager de hypotheekrente. Maar helaas gaat deze regel de afgelopen jaren niet meer op. In de succesvolle jaren 2005 en 2006 boden banken met de destijds lage staatsrente ook een lage hypotheekrente. In juni 2005 noteerden we de laagste hypotheekrente ooit, namelijk 3,45%, bij een staatsrente van 3,01%. De gemiddelde marge voor de bank lag destijds op ongeveer 0,75%. Dat was weinig. Ze deden dit om simpelweg een aantrekkelijke rente voor nieuwe klanten te kunnen bieden en de concurrent voor te blijven.
Inmiddels ligt de gemiddelde marge op circa 3,2%. Dat is juist veel. Door het gebrek aan concurrentie op de hypotheekmarkt kon deze marge stijgen. De banken hoeven namelijk niet zoveel moeite te doen om klanten te winnen. De klanten komen toch wel. ABN AMRO en ING rekenen al jaren met een relatief hoge rente op de hypotheek en hebben samen meer dan 40% marktaandeel. Een ander deel van de hogere marge heeft overigens te maken met het feit dat het voor banken relatief duur is om geld te lenen. Een deel van de verhoging is dus te verklaren. De rest is simpelweg extra winst voor banken.
De jaarcijfers over 2012 van de bekende banken zullen, in tegenstelling tot de winsten bij veel andere ondernemingen die het juist moeilijk hebben in deze eurocrisis, prima zijn.
Laagste hypotheekrente 10 jaar vast op 4,2%
Ondanks het feit dat de marge bij banken hoog is en de hypotheekrente veel lager zou moeten zijn dan dat hij is, blijf de hypotheekrente aantrekkelijk: 4,2%. Dit percentage is vanuit historisch oogpunt laag. Om voor deze rente in aanmerking te komen, moet je over het algemeen niet kijken bij de grootbanken maar advies vragen bij een hypotheekadviseur. Deze vergelijkt naast de bekende banken, ook de 'kleinere' aanbieders, zoals Argenta, Allianz, Conservatrix, et cetera. Juist bij deze partijen ben je als klant het voordeligst uit als je hypotheekrente 5, 10 of 20 jaar vaststaat.
Welke rentevaste termijn het beste past bij jouw persoonlijke situatie, hangt af van je eigen financiële omstandigheden. Feit is dat het historisch gezien nu een goede tijd is om de hypotheekrente vast te zetten. Voor meer informatie over een passende rente in jouw specifieke situatie, kun je een reactie achterlaten via onderstaande kaart.
Meer weten of persoonlijk advies?
Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden
- Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
- We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
- Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist