Nieuws

Waarom 'slechts' 50% aflossen op je woning geen enkel probleem is!

Preekt Dijsselbloem voor eigen parochie?

vrijdag 28 december 2012
Waarom 'slechts' 50% aflossen op je woning geen enkel probleem is!

De Vereniging Eigen Huis vroeg erom; de Eerste Kamer vroeg erom; Wegwijs rekende al door dat het geen enkel probleem is; en alle organisaties die iets met woningen te maken hebben, varen er wel bij. Maar de nieuwe minister van Financiën Jeroen Dijsselblom houdt als een eigenwijze puber zijn poot stijf: "Niet minder dan 50% aflossen. Anders wordt de begrotingscommissaris van Europa boos". Een raar argument, want de aflossingsplicht was er toch voor de consument en toch niet voor Europa? Waarom draait Dijsselbloem?

Wie de helft van zijn woning aflost, betaalt per maand minder dan wie het volledige bedrag aan aflossing betaalt. De afgelopen maanden trok de woningverkoop aan, maar veel starters aarzelen nog steeds om een woning te kopen. Uitzicht op een lagere maandlast maakt kopen aantrekkelijker en kan de woningmarkt meer op gang helpen. Hard nodig, want onder makelaars en bouwbedrijven wordt in 2013 een enorm aantal faillissementen verwacht. De bedrijven redden het langzaamaan niet meer als de verkoop niet aantrekt.

Hoe nodig is volledig aflossen?
Antwoord: niet. In het laatste Wegwijs Magazine  wordt uitgebreid uiteengezet en in detail doorgerekend wat de gevolgen zijn van het 50% aflossen van je hypotheek. In de tabel hieronder zie je nogmaals het resultaat. 

Wat Kost Aflossen?

De conclusie is helder: inflatie zorgt ervoor dat je maandlasten steeds minder zwaar voelen in de portemonnee. Alles dat je koopt, wordt elk jaar duurder. Voorbeeld: exact hetzelfde drankje in het café wordt bijna elk jaar net wat duurder óf de glazen worden kleiner. In de meeste gevallen stijgt ook je salaris elk jaar een stukje mee. Maar je hypotheeklasten niet. Die blijven hetzelfde. 

Schulden halveren in 30 jaar
In verhouding wordt je hypotheek dus steeds goedkoper. De rente en de aflossing drukken elk jaar minder op de maandlast, behalve als je in een duurdere woning gaat wonen uiteraard. De restschuld wordt ook kleiner. Een restschuld van € 150.000 'voelt' na 30 jaar inflatie nog maar als € 71.511,40. Zelfs al is de rente over deze schuld na 30 jaar niet meer netto maar bruto, dan nog blijft de portemonnee vol. Het argument dat het 'veilig' is om elke maand een stukje hypotheek af te lossen, is dus simpelweg niet waar. 

Wat is de kritiek van Dijsselbloem?
Als de consument het gemakkelijk kan betalen, waarom dan toch de aflossingsverplichting? Antwoord: vanwege Olli Rehn! Wie? De begrotingscommissaris van Europa. Weinigen hadden nog van hem gehoord maar blijkbaar is hij iemand die wil dat Nederland 'economische onevenwichtigheden' aanpakt. Veel concreter is het niet. Wel is duidelijk dat hypotheekrenteaftrek al langer een doorn in het oog van Europa is. Raar, want, ondanks de gedaalde huizenprijzen, is het aantal gedwongen woningverkopen met jaarlijks 0,08% is internationaal perspectief gezien nog steeds bijzonder laag. Zo slecht gaat het hier dus echt niet. 

Europa tevreden houden!
Dijsselbloem wil de Europacommissaris tevreden houden op dit punt. Bij een ander punt, het begrotingstekort, doet hij meer water bij de wijn. "De economische omstandigheden zijn verslechterd", geeft Dijsselbloem als argument. Waarom veert hij op dit begrotingspunt niet mee met Europa, maar op het terrein van woningaflossing wel? En waarom komt dit plotseling naar boven als Europees argument, terwijl het aanvankelijk puur om het belang van de consument ging? 

Nederland als voorzitter van de Eurogroep!
Nog geen week geleden speelde het bericht in de media dat Dijsselbloem één van grote kanshebbers is om voorzitter te worden van de Eurogroep. Dit is de groep waarin alle ministers van Financiën zich verzamelen. Ofwel: als Dijsselbloem iets nu niet wil, is het Europa tegen de haren in strijken. Het lijkt erop of hij op het aflossingspunt meeveert om de rol van zichzelf of van Nederland als voorzitter van de Eurogroep niet in gevaar te brengen. Dat doet hij liever dan meeveren op het onderdeel begrotingen.

Het is de vraag wat Nederland heeft aan deze werkwijze. Laten we het de aannemers, makelaars en de mensen die al jaren willen verhuizen maar niet vragen.  Hun visie zal vergelijkbaar zijn met die van de Eerste Kamer, de VEH en Wegwijs: Nederland heeft hier bijzonder weinig aan. Onze economische groei zal zo wéér langer op zich laten wachten.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie