Valkuil: wel een reisverzekering, geen winterdekking
14% onbewust onverzekerd op de piste

Ongeveer 14% van alle Nederlandse wintersporters beschikt wel over een reisverzekering, maar heeft geen polis die dekking biedt voor wintersport. Dat is het meest opvallende resultaat uit het jaarlijkse winteronderzoek van Europeesche Verzekeringen. Hoe risicovol dat is bewezen de elf passagiers van een vliegtuig dat afgelopen vrijdag landde op Rotterdam Airport. Ze arriveerden liggend of in een rolstoel met de luchtambulance van de gezamenlijke Nederlandse alarmcentrales, in de volksmond ook wel bekend als de gipsvlucht.
Ruim een op de drie wintersporters (36%) heeft ooit een blessure opgelopen in de sneeuw. In de helft van de gevallen gaat het dan om een knieblessure. Met een verdraaide knie of erger kom je de piste niet meer op eigen kracht af en ben je afhankelijk van de ouderwetse banaan of, op moeilijker bereikbare plekken, de helikopter. De basale medische zorg wordt vergoed door de zorgverzekering, de kosten voor deze beredding komen voor rekening van de reisverzekering.
Zwakste schakel
Wintersport is heerlijk, maar nog steeds een van de meest risicovolle sporten. Hoe goed je ook bent, je bent zo kwetsbaar als de minst ervaren gebruiker van de piste. Niet voor niets is de grootste ergernis van wintersporters onverantwoord, risicovol gedrag van andere pistegebruikers (31%). Zelfs nog vóór eventuele irritatie over weinig of slechte sneeuw (23%).Op de derde plaats in de ranglijst van grootste ergernissen staat grote drukte op de piste (16%).
Geen dekking buiten de piste!
Wintersporters worden wel steeds voorzichtiger. Een steeds kleiner percentage skiërs en snowboarders is bijvoorbeeld van plan om zich buiten de uitgezette pistes te begeven. In 2011 bedroeg het percentage off-piste skiërs nog 39%, dat is dit jaar teruggelopen tot 29%. Binnen de afzetting blijven is verstandig: de meeste reisverzekeringen met wintersportdekking sluiten schades die opgelopen zijn buiten de geprepareerde piste helemaal uit.
Koptelefoons
Ook de uitrusting van wintersporters wordt steeds veiliger. Het aantal helmdragers groeit elk jaar gestaag, tot inmiddels 40%. De belangrijkste reden is uiteraard de veiligheid, maar ook de warmte van een helm is een reden om hem op te zetten. Opvallend is dat het vooral jongeren zijn die hun hoofd tegen valpartijen beschermen. Het feit dat hippe snowboardmerken het belang van helmen stevig promoten en zelfs exemplaren met ingebouwde koptelefoons uitbrengen zal daar mee te maken hebben.
Voor wintersporters die hun reisverzekering nog moeten afsluiten, is de belangrijkste dekking die voor ongevallen. Beredding en eventuele repatriëring zit daarbij inbegrepen. Gebruik je een dure uitrusting? Dan is ook de bagagedekking geen overbodige luxe. Tot slot kun je er voor kiezen ook een annuleringsverzekering af te sluiten. Die is er niet alleen voor als de reis in het geheel niet doorgaat, maar ook om een deel te vergoeden als je acht uur of langer in het ziekenhuis verblijft of als je door een ongeluk of andere omstandigheden eerder moet terugkeren naar Nederland.
Meer weten of persoonlijk advies?
Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden
- Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
- We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
- Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist