Nieuws

Toch een eindejaarsrally voor aandelen?

Nederlandse aandelen bijna op hoogste jaarstand

maandag 3 december 2012
Toch een eindejaarsrally voor aandelen?

In het afgelopen jaar was het enthousiasme voor beleggen in aandelen niet groot. Beleggers lieten aandelen links liggen door de problemen in Europa, een haperde Chinese economie en onzekerheid in de Verenigde Staten. Beleggers gaven de voorkeur aan obligaties en leenden hun geld tegen een rentevergoeding uit aan bedrijven en overheden. Maar nu liggen voor het eerst in tien maanden de verhoudingen weer andersom. Ook in Nederland zijn de aandelen op dit moment aan de winnende hand. 

Voor het eerst sinds afgelopen januari is er in november meer geld gegaan naar beleggingsfondsen die handelen in aandelen dan fondsen die beleggen in obligaties. Vooral Amerikaanse bedrijven konden rekenen op veel belangstelling.

Obligaties en aandelen
Bij een obligatie leent een investeerder geld uit aan een bedrijf of overheid. In ruil daarvoor ontvangt hij een rentevergoeding. Het voordeel van een obligatie is dat het risico in verhouding tot aandelen relatief laag is. Alhoewel hier ook uitzonderingen op zijn. Bijvoorbeeld wanneer landen of bedrijven in de problemen komen, dan loopt de investeerder het risico dat zijn geld niet meer terugkomt.

Toch biedt de vaste rentevergoeding voldoende zekerheid. Bij aandelen is de belegger immers afhankelijk van de prestaties van het bedrijf. Gaat het goed met het bedrijf, dan stijgt de winst en daardoor ook de waarde van het aandeel. In dat geval is de kans groot dat het aandeel meer rendement oplevert dan een obligatie. De keerzijde is dat de belegger zijn inleg ziet verdampen als het bedrijf slecht draait en de aandelenkoers dalen.

Nederlandse aandelen bijna op hoogste jaarstand
Dat er meer wordt geïnvesteerd in aandelen, is een goed teken. De problemen van overheden als Griekenland en Spanje lijken onder controle. De Griekse overheid heeft recent met geld uit het noodfonds de eigen staatskas gespekt. Hierdoor daalt de angst dat het land niet aan de betalingsverplichtingen kan voldoen. Ook het sterk stijgende overheidstekort in de Verenigde Staten maakt beleggers niet nerveus. Door het wereldwijd stijgende optimisme nemen Nederlandse aandelen toe in waarde. De AEX bereikte zelfs de hoogste stand van het jaar, waardoor het vorige record (september) van 338,3 punten nipt werd doorbroken.

Toch een eindejaarsrally voor aandelen?
De kans dat aandelen nog verder stijgen, groeit met de dag. Investeren in aandelen is interessant wanneer we letten op de winst van bedrijven. In dat kader bezien, is het nu voordelig om te investeren in aandelen. Wel zijn er een paar beren op de weg. Een daarvan is de begroting van de Amerikaanse overheid. Daar moet de regering goede afspraken over maken voor het einde van het jaar. Mochten  de democraten en republikeinen er samen niet uit komen, dan moet de overheid harde bezuinigingen doorvoeren. Deze gaan ten koste van economische groei en zijn slecht voor beleggers. Daarnaast is het een utopie om te bedenken dat de problemen in Europa definitief over zijn. Met alle miljardenleningen is er tijd gekocht voor bijvoorbeeld de Grieken. Of ze het daadwerkelijk redden, moet nog altijd blijken.

Door de afgenomen angst op de financiële markten, stappen meer beleggers weer in aandelen. Het is verstandig om de stroom te volgen en te profiteren van het positivisme. Reageer echter snel en adequaat wanneer problemen weer de overhand nemen. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie