Run op medicijnen!
Kwart apothekers vreest faillissement

Bij de opticiën was het al langer gebruikelijk: vlak voor het einde van het jaar neemt de drukte toe. Mensen die vanuit de aanvullende zorgverzekering om het jaar een bedrag mogen besteden aan een bril of lenzen, maken daar op de valreep nog gebruik van. Nieuw dit jaar is dat ook de apothekers zich mogen verheugen op extra belangstelling. Apotheken signaleren deze laatste weken van het jaar een ware run op medicijnen. Vanaf volgend jaar stijgt het verplicht eigen risico op de basiszorgverzekering van 220 euro naar 350 euro. Voor velen voldoende reden om het bezoek aan de huisarts wat naar voren te halen.
Het wettelijk verplicht eigen risico van dit jaar is voor veel mensen al helemaal volgelopen. Medicijnen op recept die nog gehaald worden, zijn daarom nu nog 'voor niks' terwijl over twee weken de portemonnee moet worden getrokken. Huisartsen merken een forse toename van mensen die om een herhaalrecept vragen en apothekers verwerken inmiddels bijna drie keer zoveel recepten als in een doorsnee week. Voornamelijk pijnstillers, slaapmiddelen en ontstekingsremmers.
Lichtend voorbeeld?
Tegelijkertijd met de eindejaarsdrukte klagen de apothekers dat hen het vel over de oren wordt getrokken. Sinds de zorgverzekeraars bepalen welke merken geneesmiddelen de apothekers mogen verstrekken, is hun inkomen er sterk op achteruit gegaan. Volgens de apothekersbond KNMP loopt een kwart van haar leden zelfs risico op een faillissement. De brancheorganisatie roept de verzekeraars en de politiek op om tot oplossingen te komen waarin de apothekers opnieuw een gezonde bedrijfsvoering kunnen voeren. Zijn de apothekers een lichtend voorbeeld voor de nieuwe realiteit in de Nederlandse zorg of loopt het uit de hand?
Kwart minder apotheken
Medicijnen zijn veel goedkoper geworden en mensen zijn er niet zieker van geworden. Het feit dat de zorgpremies dit jaar niet stijgen of in sommige gevallen zelfs dalen, is volgens verzekeraars voornamelijk te danken aan de miljardenbesparing in de farmacie. Heel simplistisch gesteld is er dus met het strenge inkoopbeleid van de zorgverzekeraars een groot succes behaald. Toch zijn er wel zaken die stof tot nadenken geven. De KNMP vreest bijvoorbeeld voor het voortbestaan van apotheken die avond- en nachtdiensten draaien, omdat het voor hen bijna niet meer rendabel is. Een kwart minder apotheken in het straatbeeld zou heel vervelend zijn voor kleinere dorpen waar vooral ouderen afhankelijk zijn van hun plaatselijke farmacie.
De apotheker is uitermate belangrijk voor een goed functionerende gezondheidszorg. De verstrekking van geneesmiddelen brengt een enorme verantwoordelijkheid met zich mee en vergt veel specialistische kennis. De academische opleiding tot apotheker duurt zes jaar. Met de huidige beloningsstructuur is het voor jonge betastudenten erg onaantrekkelijk om zich nog te bekwamen in het vak. Met een tekort aan apothekers is niemand gebaat. Met te dure medicijnen ook niet. Een flinke hoofdbreker voor de Minister van Volksgezondheid.