Nieuws

Mogelijk € 21.000 tot € 32.000 extra hypotheek voor starters

Doorrekening uitspraken Blok en Dijsselbloem door

dinsdag 18 december 2012
Mogelijk € 21.000 tot € 32.000 extra hypotheek voor starters

Minister Dijsselbloem van Financiën en Blok van Wonen hebben een voorstel gedaan: "een verruiming van de leenmogelijkheden bij starters voor aankoop van de woning mag weer". Bij een carrièreperspectief van 5 jaar kan dit kan hbo'ers en universitair afgestudeerden respectievelijk € 21.000 tot € 32.000 meer hypotheek opleveren. Dat blijkt uit onderzoek van de redactie, dat op basis van CBS-inkomenscijfers de hypotheekgevolgen heeft doorgerekend.

Hoe zit het precies met die starterscarrière?
Cijfers van het CBS tonen het gemiddelde salaris van hbo- en wo-starters en de groei hiervan. Hieruit blijkt dat de salarissen van hbo'ers toenemen met gemiddeld 16% in vijf jaar en 45% in tien jaar tijd. Bij universitair afgestudeerden liggen deze percentages respectievelijk op 28% en 57%. Voldoende perspectief dus om een hogere hypotheek te geven. 

Inkomensverdeling en inkomensgroei per opleiding
€ 95.000 extra hypotheek?
Dat de overheid en banken bij het doorrekenen van de carrière zullen rekenen met een salaris dat de starter na tien jaar heeft bereikt, lijkt onwaarschijnlijk. Zou dit wel zo zijn, dan betekent dit dat de hbo'er € 58.188 en de wo'er € 95.334 meer mag lenen. Mooie vooruitzichten, maar niet erg reëel. Een vijfjaarstermijn komt meer in de buurt. Dit levert de hbo- en wo-starter respectievelijk € 20.986 en € 31.495 op. Bij twee inkomens worden de verschillen nog veel groter. Hierdoor kan de koop van de nét iets duurdere en nét iets mooiere woning wellicht gerealiseerd worden. 

Meer lenen bij zich op hoger inkomen
Verantwoord besluit
Sceptici van deze maatregel zullen zeggen dat het onverantwoord is om een dergelijk hoog bedrag te lenen. Er is namelijk een gerede kans dat woningen ook in 2013 weer minder waard worden. Meer lenen vergroot dus de kans op een restschuld. Door de eerder gecommuniceerde aflossingsverplichting en de mogelijkheid om restschulden fiscaal af te trekken, vinden de betreffende ministers Dijsselbloem en Blok de maatregel verantwoord. Ook de redactie kan zich vinden in een gematigd hogere leensom voor starters. Al is het maar omdat dezelfde starters veel meer mogen betalen aan huur dan aan koop. De woonlasten van huurders liggen zo'n 20% tot 40% hoger.

Twee jaar geleden: extra lenen verboden!
Het initiatief van de gloednieuwe ministers is goed bedoeld en ligt in de lijn van de andere positieve maatregelen voor de starters. Eerder besloot minister Blok namelijk al om meer geld beschikbaar te stellen voor startersleningen. Tegelijkertijd staat de maatregel haaks op de  boete die oktober 2010 nog werd uitgedeeld aan de Rabobank. De Rabobank was volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) te soepel geweest bij het doorvoeren van de maatregel. 

Het voorstel van de ministers is nog niet besproken in de Tweede Kamer. Onder andere de SP heeft de kanttekeningen al gezet. Maar duidelijk is wel dat dit nieuwe kabinet aan het zoeken is hoe de woningmarkt vlot getrokken kan worden. Starters die op de hoogte gehouden willen worden van de maatregelen op dit terrein en informatie willen over de nieuwe leenmogelijkheden die dit oplevert, kunnen een reactie achterlaten via onderstaande kaart. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie