Nieuws

Hypotheek aflossen, wel of niet?

Hypotheek aflossen, wel of niet?

maandag 10 december 2012
Hypotheek aflossen, wel of niet?

Wegwijs ontving de afgelopen weken bijzonder veel vragen over aflossingsvrije hypotheken. Daarom een verduidelijking van de maatregel om over te kunnen stappen van een aflossingsvrije hypotheek naar een spaar- of beleggingshypotheek tot 1 april 2013: voor wie is deze maatregel gunstig, hebben nieuwe woningkopers hier iets aan en wat is precies het voordeel?

Er zijn diverse mensen in Nederland die nog snel hun aflossingsvrije hypotheek willen oversluiten naar een spaar-of beleggingshypotheek. Het kabinet had aanvankelijk gezegd dat dit plaats moest vinden vóór 1 januari 2013. Maar dat bleek in de praktijk onmogelijk. De banken konden alle verzoeken niet aan. Daarom heeft de overheid nu aangekondigd dat de omzetting mag plaatsvinden tot en met maart 2013.

Waarom omzetten?
Het omzetten van je aflossingsvrije hypotheek kan nuttig zijn als je wilt aflossen. Je bouwt dan automatisch vermogen op. Je spaart niet op je spaarrekening maar je spaargeld gaat in je woning zitten. Als je op termijn je woning verkoopt en je hebt al een deel afgelost, dan houd je op dat moment geld over. Dat is als het ware je spaarpot. Niet voor niets werd de woning vroeger gezien als spaarpot voor de toekomst.

Aflossen op de woning heeft ook negatieve kanten. Het voor langere tijd vastzetten van je geld op een beleggingsrekening kan bijvoorbeeld meer geld opleveren dan het aflossen op de woning. Wat aan te raden is, verschilt per persoon en per situatie.

Sparen en beleggen!
De hypotheek zoals we hem nu kennen, verandert. In het artikel Hypotheken voor Dummies leggen we alles uit over de mogelijkheden die je in de toekomst hebt om de hypotheek af te lossen. Echter, voor die mogelijkheden betaal je fors meer dan nu.

Spaar of beleg je nu het geld dat bedoeld is voor de aflossing van je hypotheek bij elkaar, dan betaalt de fiscus volop mee. Bij de lineaire of annuïtaire hypotheek, waarbij aflossen noodzakelijk is, betaal je meer zelf. Gemiddeld scheelt dit zo'n € 1.000 tot € 2.000 per jaar.

Alleen voor bestaande hypotheken
Bovenstaande situatie geldt alleen voor bestaande hypotheken. Voor een woning koopt in 2013 met een daarbij behorende hypotheek, is volledig aflossen op annuïtaire of lineaire wijze verplicht.

Ofwel: heb je een hypotheek en wil je meer aflossen dan dat je nu doet, wacht daar dan niet langer mee. Wacht je langer, dan betaal je simpelweg meer.  Weet je niet of het zinvol is om extra af te lossen of wil je weten wat het fiscale voordeel is van dit moment, laat dan een verzoek tot informatie achter.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie