Nieuws

Eindelijk weer een plus voor woningverkopers

We kopen een stuk meer woningen

vrijdag 21 december 2012
Eindelijk weer een plus voor woningverkopers

Voor het eerst sinds de piek in juni zit er weer eens een noemenswaardige stijging in zowel het aantal verkochte huizen als de gemiddelde prijs die voor een woning wordt betaald. In november betaalde je voor een woning gemiddeld € 220.465. De verkoop steeg afgelopen november met 3,6% tegenover een jaar eerder. Met name de vrijstaande woningen en 2-onder-1-kap blijken populair. De verkoop van appartementen neemt juist iets af. 

Vorige maand wisselden volgens het Kadaster 9.833 woningen van eigenaar. Dat is 3,6% meer dan in november vorig jaar en zelfs 15,6% meer dan afgelopen oktober. Ook is het aantal te koop staande woningen flink toegenomen. De laatste drie maanden kwamen er ruim 8.000 panden bij, een stijging van 3%. Er lijkt dus weer wat beweging in de markt te komen.

Verkocht Aantal Woningen 2012
Verloop woningverkoop in 2012

Nauwelijks gedwongen verkoop
Terwijl de woningverkoop toeneemt, neemt het aantal gedwongen verkopen af. Vorige maand vonden er 259 executieveilingen plaats, tegenover 281 in november vorig jaar. Een daling van 7,8%. Sowieso komen executieveilingen minder vaak voor dan sommige media doet vermoeden: op jaarbasis krijgt slechts 8 op de 10.000 hypotheekhouders hier mee te maken. Geen reden tot paniek dus. Ook het argument van banken om door deze risico's een hogere renteopslag te moeten hanteren, lijkt hiermee van de baan.

Woningprijzen benedengemiddeld
Een gemiddelde woning kost dus € 220.465. In november vorig jaar lag dit bedrag op € 232.803. Ook wanneer je naar het verloop van de woningprijzen gedurende 2012 kijkt, is november een matige maand. De gemiddelde koopsom van een woning lag in de eerste elf maanden van dit jaar op € 226.501, maar liefst € 6.036 hoger dan in november. Augustus is overigens nog steeds de meest slechte maand van dit jaar met een gemiddelde prijs van € 214.546.

Toch is er ook goed nieuws. Zo was er afgelopen juni sprake van een flinke stijging in zowel de woningprijzen - in verband met de dreigende verhoging van de overdrachtsbelasting - als het aantal verkochte huizen, gevolgd door een vrije val meteen daarna. Sindsdien is er weer een voorzichtige stijgende lijn te zien. Kijken we verder terug, naar vóór de crisis, dan zaten we in november 2012 op hetzelfde prijsniveau als medio 2005.

Gemiddelde Koopsom 2012
Gemiddelde koopsom in 2012

Verdere opleving verwacht
De cijfers van het Kadaster zijn gebaseerd op het daadwerkelijk passeren van de koopakte, gemiddeld zo'n drie à vier maanden na het tekenen van de eerste koopovereenkomst. Deze cijfers vertellen dus eigenlijk niet wat er in november gebeurde, maar hoe de zaken er in augustus voorstonden toen de 'voorlopige' koopakte werd getekend.

Eerder dit jaar zagen we dat de aangekondigde verhoging van de overdrachtsbelasting een korte maar hevige golf van aankopen veroorzaakte. In de aanloop naar 2013 krijgen we opnieuw te maken met zo'n opleving. Naar verwachting worden er in de laatste twee à drie maanden van dit jaar flink meer voorlopige koopovereenkomsten getekend. Het Kadaster bericht hier echter pas begin 2013 over, bij het passeren van de koopaktes. De stijgende lijn zal dus nog enkele maanden voortgezet worden.

Voor de verkoper is het bijzonder prettig dat er weer meer interesse voor de woning is. Of de huidige opleving ook na de aankoopgolf van eind 2012 standhoudt, is moeilijk te zeggen. Kredietbeoordelaar Fitch gaf deze week aan te verwachten dat we de bodem van de woningprijzen medio 2014 bereiken. Wegwijs is iets optimistischer en zet in op 2013 als jaar van stabilisatie.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie