Nieuws

Zorgplan van tafel, belastingplan erop

Rutte probeert vertrouwen terug te winnen

dinsdag 13 november 2012
Zorgplan van tafel, belastingplan erop

Het onvermijdelijke gebeurde gisteren.  Mark Rutte ging diep door het stof en de zo bekritiseerde inkomensafhankelijke zorgverzekering is definitief van tafel. VVD en PvdA grijpen terug op een oude vertrouwde maatregel, te weten het aanpassen van het belastingstelsel. Het is niet de hoogte van de belastingschijven zelf die wijzigt. Het verschil zit hem in de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. Technische termen die nog niet veel duidelijkheid bieden. Want waar hebben we het dan eigenlijk over?

Allereerst even de belangrijkste punten uit het nieuwe akkoord op een rij:

  • De algemene heffingskorting en de arbeidskorting worden verhoogd met respectievelijk € 75 en € 388.
  • De algemene heffingskorting wordt met 3 procent afgebouwd voor inkomens tussen € 20.935 en € 62.941.
  • De arbeidskorting voor de hoogste inkomens wordt afgebouwd tot nul bij ruim € 110.000.   

Wat is de heffingskorting?
Iedereen die het hele jaar in Nederland woont en belastingplichtig is, heeft recht de algemene heffingskorting. Kortom, dit geldt voor nagenoeg iedere Nederlander. De heffingskorting is een bedrag dat in mindering wordt gebracht op de belasting die je betaalt. Dit ongeacht of je werkt of een uitkering hebt. In hoeverre je recht hebt op heffingskorting, hangt af van je persoonlijke situatie en inkomen.
De maximale heffingskorting bedraagt in 2012 voor personen jonger dan 65 jaar € 2.033. Boven die leeftijd bedraagt dit € 934. Deze maximale bedragen gaan volgend jaar omhoog, waardoor mensen met een lager inkomen een hogere tegemoetkoming krijgen. Aan de andere kant beperkt de overheid de heffingskorting voor groepen die tussen de € 20.935 en € 62.941 per jaar verdienen.

Wat is de arbeidskorting?
De arbeidskorting is vergelijkbaar met de heffingskorting maar is alleen van toepassing bij inkomsten uit 'arbeid'. Deze korting wordt door de werkgever automatisch verrekend met de Belastingdienst. Ook de arbeidskorting hangt af van de persoonlijke situatie, waaronder de hoogte van het inkomen en de leeftijd. Wie bijvoorbeeld in 2012 tussen de € 21.057 en € 45.178 verdient, heeft recht op € 1.611 aan arbeidskorting. Naarmate het inkomen hoger is, daalt de arbeidskorting. Het nieuwe kabinet verhoogt de algemene arbeidskorting, wat positief is voor mensen met een lager inkomen. Aan de andere kant wordt de korting voor midden en hoge inkomens afgebouwd tot 0 procent bij een inkomen van meer dan € 110.000. 

Het aanpassen van de heffings- en arbeidskorting zijn de meest rigoureuze aanpassingen ten opzicht van de vorige plannen maar niet de enige. Nu de inkomensafhankelijke zorgpremie niet meer door gaat, blijft bijvoorbeeld ook de zorgtoeslag van kracht. Deze tegemoetkoming in de zorgkosten is eveneens afhankelijk van het inkomen. 

Met het herziene akkoord doet de nieuwbakken coalitie een poging het vertrouwen terug te winnen. Daarmee zal de kritiek vanuit de oppositie overigens niet verstommen. Het nieuwe akkoord zou positief zijn voor hogere inkomens en minder voor middeninkomens, zo blijkt uit eerste berekeningen. Voer voor onder andere de SP, waar Roemer er als de kippen bij is om de eerdere campagnespreuk van de VVD 'wie hard werkt, verdient beter, te bekritiseren. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie