Nieuws

Waarom sparen we eigenlijk?

Mannen pas tevreden bij € 50.000

woensdag 28 november 2012
Waarom sparen we eigenlijk?

Het zal je niet ontgaan zijn in de media: we sparen met z'n allen steeds meer. Maar waarom eigenlijk? Bijna tachtig procent van ons spaart 'gewoon', zonder specifiek doel. Gewoon om de onzekerheid van de huidige economie op te vangen of om onverwachte grote aankopen te kunnen betalen. Maar wanneer zijn we tevreden met dat 'gewoon sparen'? Waar houdt het op? Wanneer durven we uit dat potje een verre reis of nieuwe auto te betalen?

Zodra er genoeg geld in het potje 'onvoorziene uitgaven' zit, kun je spreken van financiële rust. We hebben dan het idee dat we tegenslag kunnen opvangen. Wanneer dat punt is bereikt blijkt per persoon behoorlijk te verschillen. De gemiddelde vrouw gaat voor een bedrag van € 5.000 à € 10.000, terwijl mannen zich pas zeker voelen bij € 50.000 op de bank. Dat blijkt uit onderzoek van MoneYou.

Hoeveel sparen we?
Het bedrag dat de gemiddelde huizenbezitter daadwerkelijk achter de hand heeft, zit er ergens tussenin. Vorig jaar ging het om ruim € 17.000 per huishouden. Een verdubbeling tegenover vijf jaar eerder, want in 2006 was dat bedrag nog slechts € 8.500. De economie was toen veel beter en automatisch hadden we minder de behoefte om te sparen.

Zet je zo'n bedrag op een spaarrekening waar je zonder restricties geld kunt opnemen, dan ontvang je momenteel een maximale spaarrente van 2,5%. Met een vermogen van € 17.000 kun je na een heel jaar sparen rekenen op 'maar liefst' € 425 rente. Haal je de inflatie van gemiddeld 2,5% per jaar eraf, dan ben je stil blijven staan. Aan de andere kant staan spaarders om het alternatief, beleggen, ook niet te springen. Het rendement bij beleggen is groter, maar het risico op verlies ook.

Waar doen we het voor?
Een kleine zestig procent van ons zet óók geld apart voor een concreet doel. Vaak is dat voor een auto, vakanties, een verbouwing, de kinderen en voor later. Dat geldt met name voor jongere mensen: 71% van de jongeren (18-29 jaar) spaart voor dit soort concrete uitgaven, tegenover slechts de helft van de veertigers.

Het nieuwe fenomeen doelsparen, waarbij je heel gericht op een aparte rekening voor een duidelijk doel spaart, vinden we overigens niet zo interessant. Een kwart van de jongeren heeft daar interesse in, maar van de veertigplussers slechts 12%. Doelsparen is uiteindelijk maar een verzinsel van de bank. Net als pinsparen overigens. Beide geen succesvolle bedenksels.

Wil je sparen zoveel je wilt, wanneer je wilt en zonder je geld voor een bepaalde periode vast te zetten? Dan kun je bij de standaard (internet)spaarrekening terecht. Op dit moment bieden Argenta, SNS Bank en WestlandUtrecht met 2,5% de hoogste spaarrente.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie