Nieuws

Starterslening toch weer terug

Blok reageert: open het loket!

vrijdag 16 november 2012
Starterslening toch weer terug

Nieuwe woningkopers kunnen binnenkort weer in 215 Nederlandse gemeenten terecht voor een starterslening. Minister van Wonen Stef Blok heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat hij in ieder geval tot 31 december 2013 de starterslening op dezelfde wijze wil blijven verstrekken. Vorige week sloot het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) haar loket voor nieuwe aanvragen, omdat het nog niet zeker was of de starterslening in 2013 onder dezelfde belastingregels zou vallen. Minister Blok roept SVn per brief op om het loket weer te openen, zodat starters niet hoeven te wachten tot januari om een woning te kopen. 

De onduidelijkheid lag in het regeerakkoord. Hoewel VVD en PvdA in het regeerakkoord uitdrukkelijk hun waardering uitspraken voor de starterslening, werd er met geen woord gerept over de fiscale gevolgen die de andere plannen hadden op de lening. Hypotheekrenteaftrek wordt vanaf volgend jaar alleen nog mogelijk als er vanaf jaar één annuïtair wordt afgelost. Terwijl er voor de starterslening de eerste drie jaar geen rente of aflossing hoeft te worden betaald. De aftrekbaarheid van de lening stond dus op de tocht en het loket ging dicht.

Nieuw en toch oud
De oplossing die Blok heeft gevonden voor het probleem is wat houtje touwtje-achtig. In de brief aan de kamer laat hij weten de nieuwe leningen van het SVn te gaan beschouwen als bestaande eigenwoningschuld. Op die manier blijft de aftrekbaarheid bestaan: probleem opgelost. Per 1 januari 2014 moet het nieuwe belastingplan ingaan. Tegen die tijd hoopt de minister om de tafel gezeten te hebben met de uitvoerende instantie van de starterslening, om een permanente fiscale oplossing te bedenken.

Starterslening aanvragen bij de gemeente
In het verleden werden startersleningen centraal vanuit de overheid verstrekt. Nu zijn het de gemeentes die kijken naar de lokale woningmarkt en vervolgens beslissen of er ter plaatse startersregeling worden aangeboden. De gemeente bepaalt ook de voorwaarden voor de lening. Op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) staat een lijst van alle gemeenten die een Starterslening hebben.

Het is de derde ingreep van Blok sinds zijn aantreden twee weken geleden. Vorige week floot hij de Nationale Hypotheekgarantie terug. In hun voorwaarden voor 2013 stond dat mensen die verhuizen alleen hun bestaande NHG hypotheek konden behouden als zij annuïtair zouden gaan aflossen. Dat staat haaks op het kabinetsvoornemen om de nieuwe regels alleen voor nieuwe hypotheken te laten gelden. Op verzoek van Blok werd het voornemen van de NHG teruggedraaid.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie