Nieuws

Pas op met die studieschuld!

Studeren wordt heel veel duurder

donderdag 1 november 2012
Pas op met die studieschuld!

Begin oktober klonk er een zucht van verlichting door studentensteden in het hele land: Rutte en Samsom zijn het er over eens, de langstudeerboete wordt afgeschaft. En wel per direct, met terugwerkende kracht. Een flinke opluchting voor de 79.875 langstudeerders die Nederland rijk is. Maar in ruil voor die langstudeerboete krijgen álle studenten een veel zwaardere klap te verwerken. Wat gaat er precies gebeuren?

Met afschaffing van de langstudeerboete à € 3.063 per jaar kon studerend Nederland weer even adem halen. Helaas was dat maar van korte duur, nu blijkt dat de gemiddelde studieschuld vanaf 2014 met zo'n € 15.000 zal toenemen. Ten minste, dat is waar de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) vanuit gaat. Zo wordt studeren niet alleen flink duurder voor langstudeerders, maar ook voor studenten die de opleiding in de reguliere vier jaar afronden.

Van gift naar lening
De grootste tegenvaller is het omzetten van de prestatiebeurs naar een sociaal leenstelsel. Vandaag de dag ontvangen uitwonende studenten een bijdrage in de studiekosten van € 266,63 per maand, ofwel € 3.199,56 per jaar. Dit bedrag wordt na het behalen van een diploma omgezet in een gift. Vanaf 2014 geldt dat niet meer: dit bedrag wordt voortaan opgeteld bij de studieschuld. Over een studieperiode van vier jaar lopen nieuwe studenten zo € 12.799,04 mis. Een flinke aanslag op het toch al kleine budget van veel studenten.

Nu de prestatiebeurs wegvalt, heb je overigens wel recht op extra fiscaal voordeel. Een zelfbetaalde studie is immers een flinke aftrekpost, óók als deze gefinancierd wordt met een lening.

Geen gratis OV-studentenkaart
Het regeerakkoord kondigde nog een straffe maatregel aan: het is afgelopen met gratis gebruik van het openbaar vervoer. De OV-studentenkaart wordt afgeschaft, in ruil daarvoor ontvangen studenten een kortingskaart waarmee ze 40% korting krijgen. Een flinke extra kostenpost voor studenten die dagelijks met het OV naar college, stage, ouders en/of werk reizen.

Deze kostenpost zal natuurlijk voor iedere student anders zijn, maar de bedragen lopen snel op. Een voorbeeld: Joris studeert in Utrecht en loopt vijf dagen per week stage in Amsterdam en gaat twee keer per maand langs bij zijn ouders in Den Bosch. Nu heeft hij een week-ov en betaalt hij doordeweeks niets. Datzelfde reisgedrag zou hem straks iedere maand € 177,66 extra kosten. Zeker met een stagevergoeding (gemiddeld € 227 als hbo'er) is dat een flink bedrag.

Studieschuld gaat flink stijgen
Hoewel lang niet alle studenten een studieschuld opbouwen, gaat het in de regel toch om flinke bedragen. Op dit moment bedraagt de gemiddelde studieschuld van een net afgestudeerde hbo'er € 13.070, tegenover € 17.781 voor een academicus.

Met het afschaffen van de prestatiebeurs en de OV-studentenkaart zullen veel studenten hun studie zonder lening niet meer kunnen betalen. De LSVb gaat uit van een extra lening van € 15.000 per student. Dat bedrag is niet alleen een flinke last voor een starterssalaris, maar vanaf 2013 ook een flinke beperking bij het verkrijgen van een hypotheek.

Bespaar waar mogelijk
Veel studenten hebben tijdens hun studie niet door wat de gevolgen zijn van een lening. En zeker als de lening noodzakelijk is voor het financieren van de opleiding, zit er weinig anders op. Dan is het zaak om op andere manieren te besparen.

Eerder al gaf Wegwijs bespaartips voor studenten. Met verschillende toeslagen, een goed ingevulde belastingaangifte en een zorgvuldig samengesteld verzekeringspakket bespaar je al een hoop. Ook ontvangen studenten extra voordeel bij de zorgverzekering: via verschillende collectieve verzekeringen bespaar je als student of zogenaamde 'young professional' al snel 10% op het basispakket.

Met het einde van het jaar in zicht wordt het weer tijd goed te vergelijken. Wil je op de hoogte gehouden worden van de beste en voordeligste (zorg)verzekering voor studenten? Vul dan onderstaande informatiekaart in. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie