Nieuws

Opleving woningmarkt in laatste maanden 2012?

Nog anderhalve maand profiteren van volledige renteaftrek

dinsdag 20 november 2012
Opleving woningmarkt in laatste maanden 2012?

Afgelopen september wilde bijna niemand een woning. Het verkochte aantal woningen lag 31 procent lager dan een jaar eerder. Onzekerheid over de kabinetsplannen verlamde de woningmarkt Deze oktober ging het iets beter maar nog steeds ligt het aantal woningverkopen laag. Maar in de laatste twee maanden van het jaar zal dit anders zijn. Een opleving wordt verwacht. Veel kopers profiteren met een snelle aankoop nog van de huidige hypotheekmogelijkheden. Is het een korte opleving of poging van écht herstel?

In oktober 2007 was er van een crisis nog geen sprake. Volgens het Kadaster wisselden die maant 16.833 eigenaren van woning. Maar daarna ging het bergafwaarts. In 2009 gingen er in oktober nog maar 11.385 woningen over in andere handen. Ook in de afgelopen drie jaar zette de daling door, tot het huidige dieptepunt van

Alle woningen minder verkocht
De gedaalde interesse geldt voor elk type woning. Appartementen waren, vergeleken me oktober vorig jaar, het minst in trek met een daling van 15,7 procent. Hoekwoningen kwamen er met een daling van 2,1 procent nog het best vanaf. Wanneer we de verkopen op maandbasis naast elkaar leggen valt op dat het aantal verkopen in vergelijking met september wel is gestegen. De verkopen lagen echter toen zo laag dat dit een weinig opbeurende gedachte is.

Starters slaan hun slag
De onzekerheid omtrent de hypotheekrenteaftrek is inmiddels uit de lucht. Ook is duidelijk welke kant het kabinet op wil met de woningmarkt. Met name de verplichting om de hypotheek volledig annuïtair af te lossen zorgt vanaf volgend jaar voor hogere maandlasten. Dit geldt voor nieuwe hypotheken en is dus voor starters op de woningmarkt een ingrijpende maatregel. Een deel van deze starters zal nog in 2012 fiscaal gunstig willen kopen. Het zijn juist deze starters die de woningmarkt weer op gang kunnen krijgen. De verkoper van de starterswoning moet immers zelf ook weer op zoek naar een nieuwe woning, vaak in een net iets hoger prijssegment. Zo komt er een kleine koopgolf op gang.

Korte opleving
De ervaring leert dat de maatregelen van de overheid over het algemeen maar een kort effect hebben op woningmarkt. Wanneer niet zeker is wat er staat te gebeuren, stellen kopers de aankoop uit. Vervolgens ontstaat er een korte 'kooppiek' op het moment dat er duidelijkheid is. De uitgestelde verkopen vinden alsnog plaats. Ook nu valt dit te verwachten. Of de opleving lang duurt, is afwachten. De maatregelen van de overheid zijn echter van dien aard dat een mogelijke verdere prijsdaling niet uit te sluiten is. Kopers wachten daarom af. 

Zowel de hypotheekrente als de prijs van woningen is op dit moment erg laag. De prijs van de woning kan inderdaad nog iets dalen. Tegelijkertijd profiteren kopers nog van de riante fiscale mogelijkheden qua hypothreekrenteaftrek wanneer ze hun woningen in 2012 laten passeren. Starters die meer informatie willen ontvangen over het kopen van een woning in 2012 laten via de informatiekaart een reactie achter.  

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie