Nieuws

Hypotheekadvies banken duur

Banken adviseren alleen zichzelf

vrijdag 23 november 2012
Hypotheekadvies banken duur

Wie lid is van de Consumentenbond betaalt hiervoor € 6,95 per maand. Je kunt hiermee een veelvoud van vergelijkingen bekijken. Bijvoorbeeld van stofzuigers. Dit jaar vergeleek De Consumentenbond 141 stofzuigers. Alle verschillende types en merken op één hoop. Maar stel dat de Consumentenbond zou zeggen: "We vergelijken van alles nog maar één merk. Daarvoor betaal je ons dan geen € 6,95 maar € 5,45 per maand". Zou je in dat geval lid blijven van de Consumentenbond? Dit is exact wat de banken nu doen. Ze tonen alleen hun eigen product maar laten de klant flink betalen voor advies. 'Advies' dat eigenlijk geen advies is. 

"Wij van Wc-eend adviseren … Wc-eend". De reclameslogan uit 1989 werd uitgeroepen tot beste reclameslogan ooit. Een geweldige reclamevondst maar ook één die de onbetrouwbaarheid of manipulatie van informatie duidelijk maakt. Advies is pas advies als er ook écht iets te adviseren valt. Of dit nou gaat om een stofzuiger, een nieuwe houten vloer of een hypotheek.

Advies of verkoopadvies?
Een advies binnen één merk kan ook. Wie een nieuwe Opel koopt, wil bijvoorbeeld weten of die in aanschaf duurdere maar zuinigere motor op lange termijn wel of niet voordelig uitpakt. De verkoper brengt dan een advies uit. Omdat de keuze voor Opel al is gemaakt, hebben we het meer over een verkoopadvies. De details van de verkoop worden besproken. Bovendien is niet helemaal duidelijk of het advies van de verkoper wel écht objectief is. Als deze verkoper een bonus ontvangt bij het verkopen van energiezuinige motoren, zal het advies vaker die kant op wijzen.

Onbekende bank is goedkoper
Ook hier is weer een vergelijk te maken met de banken. Wie bij ING binnenloopt voor een hypotheekadvies, krijgt een verkoopadvies over één van de ING-producten. Dit kost € 2.100. Ook ABN en Rabo adviseren alleen hun eigen producten.

Wie bij een onafhankelijk hypotheekadviseur naar binnenloopt krijg advies over alle producten bij alle banken, inclusief die van de ING, ABN en Rabo dus. Dit advies kost gemiddeld € 2.500. Bovendien neemt de adviseur ook banken mee die niet zo bekend zijn, zoals Argenta en Allianz, maar daardoor juist veel goedkoper zijn. De rente bij deze banken is een stuk lager.

Oppassen op hogere rentes
Het tarief wat ING, ABN AMRO en de Rabobank rekenen voor advies, lijkt op het oog scherp. Maar het advies is niet te vergelijken met het advies bij de hypotheekadviseur. Bovendien hebben banken de mogelijkheid om hun advies goedkoper te maken en tegelijkertijd hun rente met één of meerdere tienden te verhogen. De klant is immers al binnen dus waarom nog de allerlaagste rente bieden. Conclusie: écht onafhankelijk advies is er alleen bij de hypotheekadviseur. Niet bij de bank. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie