Nieuws

Huizenkoper: sla voor 1 januari je slag

Drukte bij makelaars en hypotheekadviseurs

vrijdag 30 november 2012
Huizenkoper: sla voor 1 januari je slag

We zagen het al aankomen, veel huizenkopers slaan nog snel hun slag voordat in 2013 de regels op hypotheekgebied veranderen. Hypotheekadviseurs, makelaars en banken draaien naar eigen zeggen inmiddels overuren. Na een lange tijd van weinig handel verwelkomen ze veel kopers die nu een hypotheek sluiten om hiermee hogere maandlasten in de komende jaren voor te zijn. Wie hetzelfde van plan is, doet er goed aan hier niet te lang mee wachten. Het verwerken van een hypotheekaanvraag kost tijd en na halverwege december wordt het krap.

Ook in oktober was al een stijgende interesse merkbaar, zo meldde het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Het aantal hypotheekaanvragen dat in die maand is gedaan, nam in vergelijking met september met 33 procent toe naar ruim 14.000.

Hypotheek populair in december
De woningmarkt was toe aan een opleving. Het aantal woningverkopen is nog steeds laag en mogelijke kopers waren in de afgelopen maanden terughoudend door onduidelijkheid over de hypotheekrenteaftrek. Inmiddels is duidelijk dat vanaf volgend jaar aflossen verplicht wordt bij nieuwe hypotheken en dat je als verkoper slechter af bent wat betreft de maandlasten. Hypotheekverstrekker Aegon zag door deze ontwikkelingen het aantal hypotheekaanvragen met maar liefst 40 procent stijgen. Ook andere banken en hypotheekadviseurs hebben flink meer klandizie. 

Verkopers weer even aan de macht
December is niet alleen een interessante maand voor kopers van een woning. Ook verkopers hebben baat bij de koopwoede. Lange tijd hadden zij bijzonder weinig te vertellen bij de onderhandeling. De koper was in het voordeel met het enorme aanbod aan te koop staande woningen. Dat laatste is nog steeds het geval, maar de koper heeft meer haast dan voorheen. Die zit niet in de positie dat hij de onderhandeling eindeloos kan rekken om zo de verkoper tot een lagere prijs te dwingen. Het is immers nú kopen, of pas in 2013 met minder aantrekkelijke hypotheekvoorwaarden.

Stijgende verkopen
De cijfers van makelaarsverenigingen en instanties als het Kadaster zullen over de laatste maanden relatief rooskleurig zijn. De hoogtijdagen van vóór de crisis zijn wat betreft verkoopaantallen echter nog ver weg. Ook is het de vraag of de kantoren van makelaars in de eerste maanden van 2013 even druk bevolkt zijn met enthousiaste kopers. Veel kopers zetten nog in 2012 de koop door, die zijn in 2013 'uit de markt'. Daarnaast kijken partijen binnen de woningmarkt met argwaan naar de nieuwe hypotheekregels. Deze gaan gepaard met hogere maandlasten waardoor het financieren van een woning nog lastiger wordt dan het nu al is. Niet bepaald een goede voedingsbodem voor een opleving op de woningmarkt.

Teken op tijd het voorlopig koopcontract
Zeker gezien de feestdagen in december is het raadzaam een eventuele koopbeslissing niet al te lang uit te stellen. Wil je profiteren van de huidige gunstigere hypotheekvoorwaarden, zorg er dan als koper en verkoper samen voor dat het voorlopig koopcontract vóór 1 januari 2013 getekend is. Bovendien mogen er geen 'bijzondere' ontbindende voorwaarden genoemd worden: het voorbehoud van financiering en de drie dagen bedenktijd is standaard. Het voorbehoud waarin wordt gesteld dat de koop niet geldig is als bijvoorbeeld de bouwkundige keuring laat zien dat er minimaal € 5.000 aan directe verbouwing nodig is, geldt niet als standaard voorwaarde. Voldoet je voorlopig koopcontract hieraan, dan gelden de regels van 2012. Dat de daadwerkelijke hypotheeksom pas in 2013 wordt toegezegd, is dus geen probleem.

Wie meer wil weten over de voordelen van de huidige hypotheekregels, of de meest aantrekkelijke hypotheek, kan dit aangeven via het onderstaande formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie