Nieuws

Europese problemen terug op Nederlandse agenda

Lezers tegen steun probleemlanden

maandag 5 november 2012
Europese problemen terug op Nederlandse agenda

Zoals in het laatste magazine staat beschreven, is Europa nog niet uit de gevarenzone. De Europese landen hebben afgesproken forse en noodzakelijke bezuinigingen door te voeren. In theorie een mooi streven maar in de praktijk een lastig en tijdrovend proces. Niet alleen in Nederland stuiten bezuinigingsvoorstelling op bezwaren van zowel de bevolking als de politieke oppositie. In veel Europese landen is dit zo. In Griekenland moet het parlement deze week akkoord gaan met verstrekkende plannen. Een belangrijk akkoord waar niemand op dit moment echt gerust op is dat het er ook écht komt.

Het Griekse parlement buigt zich deze week over de bezuinigingsplannen. Zonder akkoord, geen lening van de Europese Unie. En zonder lening blijft een Grieks vertrek uit de EU een reëel risico. 

Beleggers nerveus
De terugkerende onzekerheden over bijvoorbeeld Griekenland houden de aandelenbeurzen in hun greep. Voordurend wordt het herstel op de beurs teniet gedaan als de probleemlanden de aandacht weer opeisen. Ook nu is dit het geval. In Griekenland leveren de bezuinigingen vooralsnog te weinig op en recent verlaagde de Griekse overheid de groeiverwachting van de economie voor 2013.

Niet alleen Griekenland baart beleggers zorgen, de onrust slaat ook over naar Spanje en Italië. Dit is merkbaar door de hogere rente die overheden moeten betalen wanneer ze geld lenen van beleggers. Net als in Griekenland kent Spanje een torenhoge werkloosheid, een moeizaam draaiende economie en is het niet duidelijk of geplande bezuinigingen effectief zijn.   

Vangnet geen oplossing
De Europese Centrale Bank doet er alles aan om de EU stabiel te krijgen. Zo leent de toezichthouder geld aan landen in de problemen. Dit wanneer beleggers het uitlenen van geld te risicovol vinden. De actie van de ECB voorkomt dat landen die niet meer aan geld komen nog verder in de verdrukking raken. De paniek is na de daadkrachtige zet van de ECB afgenomen.

Toch is financiële hulp uiteindelijke niet de oplossing van de problemen in Europa. Die zal uit de landen zelf moeten komen in de vorm van een overheid die bezuinigt waarbij de mensen in dat land toch nog voldoende geld kunnen uitgeven. En het doen van aankopen is nu juist dat wat een economie nodig heeft om te kunnen groeien.   

Lezers tegen steun probleemlanden
Uit de enquete op deze website blijkt het merendeel van de lezers tegen het blijven steunen van landen in financiële problemen. Ook de Nederlandse overheid heeft bijgedragen aan de pot die inmiddels meer dan 600 miljard euro bevat om uit te lenen aan probleemlanden.  

Nederlanders hebben in de loop van de afgelopen maanden hun mening bijgesteld. Waar eerst de solidariteit van het gezamenlijk Europa nog de boventoon voerde, is een Grieks vertrek uit de EU nu geen taboe meer. VVD-leider Mark Rutte kreeg in september kritiek te verduren na zijn uitspraak dat Nederland niet het uiterste moet doen om de eurozone bijeen te houden. Een duidelijk signaal richting de Grieken en een mening die de lezer deelt, gezien de onderstaande resultaten:

Het is goed dat Nederland Europese probleemlanden financieel blijft steunen

  • Eens 34 %
  • Oneens 62 %
  • Geen mening 4 %

Stem in de nieuwe enquête mee over de nieuwe zorgplannen van de overheid. Zijn deze realistisch en gaan deze door de eerste kamer komen?

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie