Nieuws

Energielabel woning: toch maar niet verplicht

Miljoenen promotiegelden in de sloot

woensdag 21 november 2012
Energielabel woning: toch maar niet verplicht

Het energielabel is van de baan. Dit label werd op 1 januari  2008 ingevoerd en werd verplicht gesteld bij de verkoop van een woning. Een succes werd het nooit. De verplichting bleek gemakkelijk te omzeilen.  Dit door als koper en verkoper de verkoop te regelen zonder het 'verplichte label'. Het label is op zich een mooie vondst, namelijk inzicht in het energieverbruik.  Een amateuristische invoering, een haperende handhaving en nu het terugdraaien van de verplichting. De energielabel is voorbeeld geworden van knullig overheidsoptreden. 

Minister voor Wonen en Rijksdienst, Stef Blok, wilde met een wetsvoorstel het label per 2013 alsnog verplicht stellen. De invoering is een eis van Brussel en al eerder kreeg Nederland een tik op de vingers vanwege het quasi-verplichte karakter van het label. Mede om die reden zou het verkopen van een woning zonder energielabel volgend jaar niet meer mogelijk moeten zijn, als het aan Blok ligt. Het voorstel kwam echter niet door de tweede kamer. Het zou wederom een negatief effect hebben op de toch al zieltogende woningmarkt.

Wie controleert en wanneer?  
Al sinds de invoering hangt rond het label een waas van onduidelijkheid. Verplicht stellen betekent dat er controle op de naleving nodig is. Er moeten sancties volgen wanneer het label niet kan worden overhandigd. Die sancties volgden niet. Het tegenhouden van de verkoop wanneer het label ontbreekt, gaat zowel politici als brancheorganisaties binnen de woningmarkt te ver. Zeker in een tijd dat het aantal woningverkopen zorgwekkend laag ligt, is het doorvoeren van een dergelijke maatregel niet verstandig.

Label slaat niet aan
In plaats van het rigoureus verplichten, zou de vraag eigenlijk van de koperskant moeten komen. Die zijn echter maar matig geïnteresseerd. Zolang de overheid het belang van het label onvoldoende duidelijk weet te maken en zolang de financiële voordelen niet goed op een rij worden gezet, ontbreekt ook voor de verkoper de prikkel om het label aan te vragen. Zeker bij een goed geïsoleerde woning, is het label een extra verkoopargument. Althans, dat zou het kunnen zijn.

Helemaal van de baan?
Het label is overigens door de huidige commotie nog niet helemaal van de baan. De Nederlandse overheid is vanwege Europese richtlijnen verplicht om het te handhaven. Met Brussel wordt nu opnieuw de discussie aangegaan. Verder eist de Stichting Energyclaim, de belangenbehartiger van bedrijven die de praktische uitvoering van het label uitvoeren, 51 miljoen euro van de overheid. Door de haperende invoering zijn de bedrijven omzet misgelopen, zo stelt de organisatie. Of de claim kans maakt is zeer de vraag, er worden wel vaker overheidsmaatregelen teruggedraaid of niet volgens plan uitgevoerd.

Voor kopers en verkopers van een woning is na al die jaren nog steeds niet duidelijk waar het nu naartoe gaat met het energielabel. Voor nu gaat het niet door. Voor de toekomst: wordt vervolgd.   

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie