Nieuws

Wie is toch die man, die mijn geld belegt?

Beleggingfondsen Robeco onder de loep

woensdag 31 oktober 2012
Wie is toch die man, die mijn geld belegt?

Beleggingsfondsen zijn geen machines. Uiteindelijk werken ook daar 'gewone mensen'. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk achter de voordeur van een fonds? En wie bepaalt er uiteindelijk waar het door jou toevertrouwde geld precies in wordt geïnvesteerd? Wegwijs vroeg het Ruud van Suijdam van Robeco, Nederlands meest bekende aanbieder van beleggingsfondsen. 

U bent manager op de afdeling Investment Solutions. Wat moeten we ons daarbij voorstellen?
"Binnen Robeco maken we op de afdeling Investment Solutions complete beleggingsportefeuilles (technisch: asset allocatiefondsen). Hierbij maken we een verdeling tussen aandelen, obligaties, vastgoed, et cetera. Dit doen we voor particuliere beleggers, die een beleggingsfonds zoals 'Robeco Growth Mix' kunnen kopen, maar ook op maat voor pensioenfondsen."

Bepaalt u waar een fonds van Robeco het geld van deelnemers in steekt?
"Het beheren van portefeuilles is een teamsport. De fondsmanagers in het team moeten in meerdere markten thuis zijn. Ze zijn in de eerste plaats verantwoordelijk voor het samenstellen van de portefeuilles. Daarnaast moeten ze bijhouden wat er op de beurzen gebeurt."

Zijn ze de daar de hele dag mee bezig?
Het is moeilijk om alles in de gaten te houden en ook niet realistisch om overal evenveel verstand van te hebben. Daarom is er binnen het team een opsplitsing gemaakt. Iedereen houdt een stuk van de markt bij, bijvoorbeeld alles over aandelen óf obligaties óf vastgoed. Een groot deel van de dag gebruikt de fondsmanager om marktnieuws te analyseren en interpreteren. Ook bestuderen we onderzoek uit diverse bronnen om verschillende gezichtspunten met elkaar te vergelijken. De fondsmanager bepaalt daarna zelf wat hij van zijn deelgebied verwacht.

Daarna leggen we in een wekelijkse vergadering alle categorieën naast elkaar. Zijn aandelen nú aantrekkelijker dan obligaties of is het juist een goed moment om in vastgoed te beleggen, of misschien wel iets heel anders? We bepalen dan ook hoeveel we in welke categorie willen beleggen. Dit leidt meer dan eens tot stevige discussies maar uiteindelijk zorgt het wel voor een heldere visie. Op basis van deze visie gaat de fondsmanager als eindverantwoordelijke aan de slag met zijn eigen portefeuilles.

En dan wordt gekozen voor de belegging met de grootste winstkans? 
Zomaar de schijnbaar meest aantrekkelijke beleggingen kiezen, levert niet altijd de beste portefeuille op. Vergelijk het met een voetbalelftal, waarin verschillende spelers elk een eigen rol hebben en zo het team beter laten functioneren. Zo werkt het ook met het samenstellen van een beleggingsportefeuille. We besteden veel aandacht aan het totaalbeeld. In welke verhouding is het risico voor de portefeuille het laagst en het rendement het hoogst?

Voortdurend wordt bekeken of de beleggingen nog aansluiten op de laatste marktontwikkelingen en verwachtingen. Als bepaalde investeringen veel meer waard zijn geworden, wordt daarmee misschien ook het risico te hoog en is het tijd om te verkopen.

Wat is volgens u het voordeel voor mensen die in uw fonds beleggen, ten opzichte van zelf aan de slag gaan als belegger?
Bij het bouwen van een gespreide beleggingsportefeuille, met een zo beperkt mogelijk risico en zo veel mogelijk kans op een goed rendement, moet je op heel veel zaken letten. Maar een klein aantal mensen heeft er echt de tijd voor en zin in om het zelf te doen. Voor de andere groep is een beleggingsfonds een goede oplossing. De fondsmanagers nemen dan het werk uit handen. Het enige dat de klant hoeft te doen, is nadenken over de hoeveel risico die hij of zij wil lopen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie