Nieuws

Wie betaalt er voor die steen door je ruit?

Alles over vergoedingen bij vandalisme

maandag 1 oktober 2012
Wie betaalt er voor die steen door je ruit?

Vandalisme. Een term die we inmiddels associëren met het Groningse dorp Haren. Jongeren lieten een spoor van vernieling achter en maakten duidelijk dat dergelijke risico's niet alleen in grote steden voorkomen. De kans dat een groep dronken jongeren uw tuinmeubilair in schroot doet veranderen, is reëel maar blijft klein. Groter is de kans op problemen rond Oud en Nieuw, wanneer overal in Nederland ruiten sneuvelen en auto's in vlammen opgaan. Maar nu de vraag: wie gaat dat betalen? Het antwoord: niet altijd de verzekeraar. 

Bij vandalisme spelen drie verzekeringen een belangrijke rol: de woonhuisverzekering, de inboedelverzekering en de autoverzekering. Per verzekering is er een andere kijk op vandalisme.

Veel gezien: kras in de lak
Autovandalisme komt veelvuldig voor. Bij de bekendste variant wordt 'eventjes' de huissleutel in de glanzende metallic lak gezet om er een diepe kras in achter te laten. Volgens Autogaraga Richard Sluijter uit Rotterdam kost het herstellen van deze schade minimaal zo'n € 500,-. Voor verzekeraars een doorn in het oog. Daarom vergoedt deze verzekeraar deze schade alleen bij de uitgebreidste dekking.

Zelf betalen of hogere premie?
Het is altijd een rekensom: uit laten keren of zelf betalen? Uit laten keren kan betekenen dat de premie voor de autoverzekering stijgt. Zelf betalen zorgt voor een forse hap uit de portemonnee. "Deze € 500,- is een grensgeval", zegt Matthias Jongejan van verzekeraar National Academic. "Het is ongeveer om het even welke keus je maakt, alleen laat je de schade betalen door de verzekeraar dan kan een eventuele nieuwe schade op korte termijn een veel grotere stijging in je premie tot gevolg hebben. Maar tegelijkertijd heb je deze verzekering juist voor deze schades". Kies je voor het uitsluiten van toekomstig risico op een hogere premie, betaal dan de schade zelf. Kies je voor 'winst' op korte termijn, laat dan de schade uitkeren. 

Verschil rellen en vandalisme
Vandalisme is gedekt op uw woonhuisverzekering, ook wel opstalverzekering genoemd. Goed nieuws, zo lijkt het. Wie echter beter de voorwaarden van zijn verzekering leest ziet dat deze schade alleen is verzekerd als iemand de woning is binnengedrongen. En dat is meestal niet zo. De vandalen in Haren of vandalen op een gemiddelde oudjaarsnacht komen niet binnen buurten. De schade wordt vanaf buiten gemaakt.

Gelukkig biedt de verzekering wel dekking tegen rellen. Volgens Ellen Hoeben van ASR-verzekeringen verschillen rellen en vandalisme als volgt: "Bij rellen  maken groepen van te voren een afspraak om te gaan rellen. De agressie richt zich bovendien tegen het openbaar gezag, zoals politie of ME. Dit is het geval in Haren en dus is de schade gedekt".

Steen door ruit: soms dekking
Bij de inboedelverzekering is het niet anders. Vliegt er op Oud en Nieuw een steen door de ruit die krassen achterlaat op uw leren bank en parketvloer, dan zijn de kosten daarvan voor jezelf. Vliegen er als gevolg van rellen meerdere stenen door je ruit en zie je buiten mannen met schilden en knuppels voorbij rennen, dan is de schade wel gedekt. Tot slot kan deze situatie ook per verzekeraar nog verschillen.

Verzekeraars zijn niet blij met vandalen. Bij individueel vandalisme wordt er daarom vaak geen geld uitgekeerd. Je draait hierdoor privé op voor de kosten. Er zijn echter manieren om de risico's wél op een veilige manier af te dekken. Meer informatie over het veilig en voordelig afdekken van risico's voor de auto, het woonhuis en je inboedel is op te vragen via de informatiekaart. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie