Nieuws

VGZ: Alles zelf betalen voor een hele kleine korting

Zorgsigaar uit eigen doos

dinsdag 23 oktober 2012
VGZ: Alles zelf betalen voor een hele kleine korting

Nieuw bij de zorgverzekering en geïnitieerd door verzekeraar VGZ: no claim-korting op de zorgverzekering. Heb je een aanvullende verzekering voor fysiotherapie maar claim je niets? Dan krijg je volgend jaar een sigaar uit eigen doos: 10% premiekorting. Is de verzekering het overwegen waard of kan je beter even wachten op de alternatieven? 

De term no claim is afkomstig uit de autobranche. Daar geldt bij schade al decennialang een overweging tussen declareren en zelf betalen. Laat je een schade uitbetalen, dan kan je no claim-korting in het geding komen en betaal je dus iets meer premie voor je verzekering.

VGZ hanteert met haar nieuwe zorgverzekering Bewuzt een soortgelijke constructie. Maak je geen gebruik van je aanvullende verzekering voor fysiotherapie, tandheelkunde en zorg in het buitenland, dan krijg je volgend jaar 10% korting op de premie. Deze korting kan in vier jaar oplopen tot maximaal 40%. Als de regeling een succes is, dan wordt deze uitgebreid naar andere pakketten.

VGZ mikt op bewustzijn
Een woordvoerder geeft aan dat de klant zelf kan bepalen of ze een medische rekening door de zorgverzekeraar laten vergoeden of dat zelf de portemonnee wordt getrokken: "Soms is het niet nodig een beroep te doen op de aanvullende verzekering en kan de klant de behandeling zelf betalen. De klant krijgt op deze wijze veel meer regie over z'n verzekering en het verhoogt het kostenbewustzijn."

Klinkt aardig. Toch zijn er maar weinig klanten voor wie dit voordelig uit zal pakken. Aanvullende
pakketten kosten je enkele tientjes per maand. De eventuele no claim-korting komt dus neer
op enkele euro's per maand. Daar 'koop' je weinig zorg voor.

Onbewuzt duurder uit
De precieze prijzen van Bewuzt zijn nog niet bekend, dus laten we de aanvullende pakketten van moedermaatschappij VGZ er even bijnemen:

  • Het meest uitgebreide aanvullende pakket voor tandheelkunde kost € 35,95 per maand, ofwel € 431,40 per jaar. Claim je in 2013 niets, dan krijg je in 2014 een korting van € 43,14 op je jaarpremie. Die korting krijg je alleen als je alle rekeningen van de tandarts zelf betaalt. Wordt je gebit tijdens de halfjaarlijkse controle slechts gereinigd, dan kost je dat € 25 per keer en ben per saldo je al duurder uit door niet te claimen maar te betalen. Laat staan wanneer er sprake is van echte behandelingen.
  • Nog mooier wordt het met het aanvullend pakket voor gezinnen, met orthodontie, fysiotherapie en kraamzorg als speerpunten. Je betaalt hiervoor € 44,95 per maand, ofwel € 539,40 per jaar. De eventuele no-claimkorting komt dan neer op € 53,94 in 2014. Wil je daadwerkelijk profiteren van de korting, dan kun je dus maximaal één keer naar de fysiotherapeut. Laten we over een beugel maar helemaal niet beginnen. 


VGZ pakt het leuk in. Deze regeling biedt alleen voordeel als je écht geen kosten maakt. Doe je dat wel, dan kun je ze in vrijwel alle gevallen beter claimen. En dan hebben we het nog niet eens over de het vreemde neveneffect dat patiënten zouden kunnen overwegen 'nog maar een maandje rond te blijven lopen met de rugpijn' om zo een eventuele korting niet mis te lopen.  

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie