Pensioenen nog altijd in gevaar
Het ABP nog niet boven water

Het gaat iets beter bij het grootste pensioenfonds van Nederland. Het ABP heeft aan het eind van het tweede kwartaal meer geld in kas voor het uitkeren van de pensioenen. De situatie is verbeterd doordat het pensioenfonds in de toekomst meer rente-inkomsten verwacht. Ook op de beleggingen is winst gemaakt in de afgelopen tijd. Toch is dit nog niet het goede nieuws waar leden van het ABP op wachten. Want ondanks de vooruitgang blijft de toon somber. Nog steeds moeten (toekomstig) gepensioneerden rekening houden met een tegenvallend pensioen.
Pensioenfondsen worden door toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) verplicht een dekkingsgraad aan te houden van 105. Daarbij heeft een fonds vijf procent meer verwachte inkomsten dan uitgaven. Voor iedere € 100 aan pensioenuitkeringen en kosten, moet er dus € 105 in de kas aanwezig zijn. De toezichthouder stelt dit verplicht om te voorkomen dat jouw pensioen direct gevaar loopt bij tegenvallers.
Stijgende dekkingsgraad
De dekkingsgraad van het ABP is in het derde kwartaal van dit jaar gestegen van 90 naar 97. De stijging heeft verschillende oorzaken. Zo profiteerde het ABP van de herstellende aandelenbeurzen, waardoor de aandelen waar het fonds in investeert 6,2 procent in waarde stegen. Belangrijker is de rente op de kapitaalmarkt. Deze rente nemen pensioenfondsen als uitgangspunt voor de inkomsten die ze op termijn zullen ontvangen.
Anders rekenen, beter resultaat
Door de crisis staat de rente op een bijzonder laag niveau. Waar er aan de ene kant geld uitgaat aan pensioenverplichtingen, komt er aan de andere kant dan ook minder binnen. Toch is de rente licht opgeveerd, wat direct terug te zien is in de dekkingsgraad. Daarnaast is ook de methode gewijzigd waarop de fondsen hun rente-inkomsten mogen berekenen, wat zorgt voor een gunstiger beeld.
Overzicht dekkingsgraad ABP afgelopen 12 maanden
Tekort blijft
Tot zover het goede nieuws. Ondanks de verbetering komt het ABP namelijk tekort en wordt niet voldaan aan de regels van De Nederlandsche Bank. Dit gaat uiteindelijk ten koste van onze pensioenen. Want de meest effectieve manier om ervoor te zorgen dat de inkomsten in pas lopen met de uitgaven, is bezuinigen op de toekomstige pensioenverplichting. Dit kan onder andere door de hoogte van de pensioenuitkering niet te laten stijgen. Het ABP past dit al toe sinds 2008.
Nog rigoureuzer is het verlagen van de uitkeringen die op dit moment al worden gedaan. ABP-klanten staat een verlaging van 0,5 procent in 2013 te wachten. Voor 2014 is dit percentage nog veel hoger. Het fonds geeft bovendien zelf al aan dat er wellicht nog aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn, bovenop de geplande verlaging.
Het is niet te verwachten dat de rente-inkomsten bij pensioenfondsen op korte termijn opeens sterk stijgen. Wie zich rijk rekent met zijn pensioen, kan beter nagaan wat de persoonlijke gevolgen van de situatie bij pensioenfondsen is. En nog belangrijker, hoe een persoonlijk pensioentekort te verhelpen is. Meer informatie hierover krijg je via de onderstaande informatiekaart.
Meer weten of persoonlijk advies?
Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden
- Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
- We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
- Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist