Nieuws

Nieuwe ronde moddergooien bij makelaarsverenigingen

Funda niet objectief bij tonen huizenaanbod

donderdag 11 oktober 2012
Nieuwe ronde moddergooien bij makelaarsverenigingen

Stel, je bent een overkoepelde vereniging voor makelaars en je bent actief op de moeizaam lopende woningmarkt. Dan sla je samen met andere makelaarsverenigingen de handen ineen om toch die zo gewilde kopers te traceren. Niet dus. Makelaarsverenigingen zijn met name bezig elkaar vliegen af te vangen. Meest recente bewijs hiervan is de nieuwe vete tussen de Nederlandse vereniging van Makelaars (NVM) en VBO-makelaars. De NVM is niet objectief bij het tonen van woningen op haar website Funda.nl, zo luidt het oordeel van VBO. Laatstgenoemde probeert hier met een kort geding verandering in te brengen. 

Huizenwebsite Funda valt onder het beheer van de NVM. Naast het aanbod van NVM-makelaars staat op de website ook aanbod van andere makelaars. Die betalen een vergoeding voor deze plaatsing.

Partijdigheid niet ter discussie
Op Funda komen NVM-makelaars prominenter in beeld dan de woningen van andere makelaars. Bijvoorbeeld door deze verder in de lijst te tonen of minder informatie bij koopwoningen te plaatsen. Dit constateerde  de Nederlandse Mededingingsautoriteit al eerder dit jaar. Wat dat betreft zijn de beschuldigingen van VBO en Vereniging Eigen Huis (VEH) niet uit de lucht gegrepen. Na de constatering van Mededingingsautoriteit hebben de kemphanen geprobeerd om er  gezamenlijk uit te komen. Zonder resultaat, zo blijkt uit de nieuwe commotie.

Funda oppermachtig
De NVM zit met Funda stevig in het zadel. Poging van bijvoorbeeld Jaap.nl om de marktleider van de troon te stoten, halen weinig uit. Ook een gang naar de rechtbank brengt hier weinig verandering in. De NVM stookt het vuurtje verder op door te stellen dat de kritiek vooral voortkomt komt uit jaloezie. Bovendien wijst de vereniging er fijntjes op dat het VBO vrij staat om ook zelf huizensites te exploiteren. Voor de standpunten uit beide kampen valt iets te zeggen. Wanneer eigen makelaars bewust voor worden getrokken, is dat een nadeel voor de anderen. De NVM dient daar open in te zijn en de huizenkoper niet het idee te geven een objectief beeld te geven. Anderzijds zijn het beide commerciële organisaties. Het staat VBO vrij dan ook vrij om te stoppen met het adverteren op Funda.nl, als ze er niet tevreden over zijn.

Huizenkoper  de dupe
Kopers en verkopers van een woning zijn de dupe van de onenigheid bij makelaarsverenigingen. Stel je zet een woning te koop bij een VBO-makelaar, dan ben je er niet bij gebaat dat die ergens wordt verstopt op Funda.nl. En wanneer je zoekt naar een woning, wil je het aanbod zien dat het best aansluit bij de wensen. Niet het aanbod waar het meest voor betaald wordt of waarbij belangen van makelaarsverenigingen bepalend zijn.

De strijd tussen de huizensites duurt nog wel even. Zeker zolang het niemand lukt om de alleenheerschappij van Funda te doorbreken, zal de NVM zich weinig aantrekken van de kritiek. En de huizenkoper zelf, die moet in gaten houden het aanbod op de site niet geheel objectief is.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie