Nieuws

Lenen voor banken nog voordeliger?

Rentedaling wordt op termijn verwacht

woensdag 3 oktober 2012
Lenen voor banken nog voordeliger?

Toezichthouder de Europese Centrale Bank (ECB) staat voor een belangrijke beslissing: moet zij de rente waartegen banken bij de toezichthouder kunnen lenen wel of niet verhogen? Wanneer de rente omlaag gaat, lenen banken tegen lagere kosten. Dit merken we als klant ook omdat de bank tegen een lagere rente leningen kan verstrekken. Het gevolg: zowel bedrijven als particulieren gaan meer geld uitgegeven en de groei van de economie wordt aangeslingerd. 

In juli van dit jaar verlaagde de ECB de voor banken belangrijke rente. Destijds ging het tarief van 1 procent naar 0,75. De kans bestaat dat het tarief deze week verder naar beneden gaat. En wanneer wordt besloten om de verlaging nu nog niet door te voeren, gebeurt dit naar verwachting later dit jaar.

Waarom de rente niet verlagen?
De ECB heeft veel baat bij een lage rente. De ecomie in Europa krimpt licht en het verlagen van de rente gaat de krimp tegen. De ECB kan echter ook niet te hard van stapel lopen. De renteverlaging is weliswaar op korte termijn een oplossing, maar je kunt het niet blijven inzetten als lapmiddel. De rente kruipt dan steeds meer naar het nulpunt en dan heb je geen mogelijkheden meer over. Daarnaast werkt het inflatie in de hand. Omdat er meer gekocht wordt, stijgt de vraag naar producten en diensten. Het prijspeil gaat door de stijgende vraag omhoog. Maar gezien de huidige siutatie in Europa zal dat op dit moment niet de grootste zorg van de ECB zijn.

Duitsers en Spanjaarden liggen dwars
De ECB gaf eerder aan alles te zullen doen om de euro te redden en landen in de problemen te helpen. Er werd een noodpakket in het leven geroepen waar landen gebruik van kunnen maken. Het enige land dat op dit moment steun nodig heeft, is Spanje. En de Spanjaarden houden de boot zo lang mogelijk af. Want om in aanmerking te komen voor steun moet de overheid aan strenge voorwaarden voldoen.

Sinds heeft de ECB onze oosterburen als medestanders. De Duitsers vinden het maar niks dat hun belastinggeld het land uit stroomt en zij adviseren de Spaanse overheid op eigen kracht uit de problemen te komen. Voor beleggers is het geen vraag of Spanje hulp nodig heeft maar eerder een kwestie van tijd. Zij wachten al enkele weken op de verlossende hulproep uit Spanje.  

Stil bij de Grieken
Vanuit Griekse hoek is het op dit moment angstvallig stil. De Griekse overheid is in gesprek met de Trojka die het land financieel ondersteunen. Uit de gesprekken zal blijken of er vertrouwen is in de nieuwste bezuinigingsplannen van de Griekse overheid. De bezuinigingen moeten 13,5 miljard euro opleveren en in ruil daarvoor gaan de landen akkoord met in totaal 31,5 miljard euro aan noodleningen. Hoewel de situatie minder gespannen is dan enkele maanden geleden, is de mist rondom Griekenland nog niet opgetrokken. Of bijvoorbeeld de geplande belastingverhogingen het gewenste effect hebben, is zeer de vraag. Wanneer dit niet zo is, zullen landen als Duitsland weer voor in de rij staan om kritiek te leveren op de te geven steun. 

De aandacht gaat nu vooral uit naar Spanje. Toch blijven de Grieken ook in beeld. Het is de vraag op welk land hierna de spotlights gericht worden. Een ding is in ieder geval postief: de aandelenbeurzen houden zich vooralsnog goed staande en er is nog altijd vertrouwen in een goede afloop. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie