Nieuws

Interpolis drijft premie zorgverzekering op

Zwakste schouders gaan zwaarste lasten dragen

maandag 8 oktober 2012
Interpolis drijft premie zorgverzekering op

"Verzeker alleen wat echt nodig is en zet het bedrag dat je overhoudt op een spaarrekening". Deze logica komt uit de mond van Interpolis-directeur Arné van den Boom, tijdens een in het AD van 8 oktober geplaatst interview. 'Een waarheid als een koe' zou je zo zeggen, maar als een dergelijke opmerking wordt gebezigd door een directielid van een verzekeringsmaatschappij, behoren alle seinen toch even op rood te staan. 

Terecht op rood, want deze ogenschijnlijk barmhartige opmerking heeft een dubbele bodem: ze drijft de zorgpremies op van de zwaksten in de samenleving. Bovendien dient de uitspraak heel subtiel de eigen belangen van het Interpolis-Raboconcern. Het AD heeft zich hier duidelijk voor het commerciële karretje laten spannen.

Stoppen met verzekering
Van den Boom wijst in het interview eigenlijk alleen maar op de kosten van de zorgverzekering, in het bijzonder op die van de aanvullende- en de tandartsverzekering. Volgens Van den Boom kan iemand die een sterk gebit heeft of nooit rugpijn heeft best overwegen om de tandartsverzekering of de aanvullende verzekering voor o.a. de fysiotherapeut te laten vervallen. "Als een huishouden al jaren honderden euro's premie betaalt voor extra fysiobehandeling, zonder er ooit gebruik van te maken, dan kan het de moeite waard zijn om een goedkopere dekking te kiezen of te stoppen met de aanvullende verzekering.Wij komen nu samen met de Rabobank als eerste verzekeraar met de mogelijkheid om te sparen voor de zorgkosten".

Slim
Op een bijzonder slimme manier speelt de directeur van Interpolis in op de behoefte van de consument om minder aan verzekeringspremie uit te geven. Iedere consument staat momenteel te trappelen om minder geld kwijt te zijn nu de koopkracht ook volgend jaar weer daalt. De zorgpremie haalt een forse hap uit het maandelijks te besteden huishoudbudget.

Goedkoop advies
Het is bij verzekering 'van lijf en leden', zoals een zorgverzekering, echter uitermate goedkoop om te wijzen op het eigen verzekeringsverleden. Natuurlijk heeft de mens in het verleden gemiddeld altijd minder te besteden gehad aan medische zorg. Hij of zij was in het verleden immers altijd jonger en gemiddeld dus gezonder. Bezuinigen op je zorgverzekering op basis van je eigen verleden is dus eigenlijk van de gekke. Juist in de toekomst zijn de kosten te verwachten die je in het verleden niet hebt gehad. Elk lijf wordt immers ouder en dus kwetsbaarder.

Een goed gebit levert kosten op, op het moment dat het ouder wordt. Een sterk lichaam idem dito. Wie nooit last van zijn rug heeft gehad, kan zomaar opeens een hernia krijgen. Spieren raken dan geforceerd. Een fysiotherapeut is dan keihard nodig. De aanvullende verzekering heb je dan net (op initiatief van Interpolis) opgezegd "omdat je nooit last van je rug had".

Wèg solidariteit
Van den Boom tast hiermee het basisprincipe van verzekering aan. De mens betaalt premie voor een verzekering tegen schade die hij nooit hoopt te krijgen. Velen betalen premie terwijl slechts enkelen schade lijden (lees zorg nodig hebben, "de dokter nodig hebben"). Als iets is gebaseerd op de solidariteitsgedachte van mensen onder elkaar, dan is het wel 'verzekering'. Jongeren betalen mee aan de kwalen van ouderen (lichaamsmechaniek, hart- en vaatziekten etc.) , ouderen betalen mee aan de kosten van jongeren (lees voortplantingskwalen, zwangerschappen, kinderziektes, etc.)

Premies moeten omhoog
Als op initiatief van Van den Boom steeds meer mensen die tot op heden geen klachten hebben gehad, hun aanvullende- of tandartsverzekering zouden annuleren of beperken, dan zal een steeds kleinere groep de kosten moeten opbrengen voor degenen die het slachtoffer worden van medische problemen. In de praktijk zullen dat dan veelal de ouderen zijn. De premie voor die groep wordt dan zeer hoog tot onbetaalbaar. Het elimineren van de solidariteitsgedachte in de medische zorg moet dan ook als uitermate a-sociaal worden gekenmerkt. De zwakste schouders gaan dan de zwaarste lasten dragen.

Addertje
Je moet je dan ook afvragen waarom een directeur van een verzekeraar zo'n uitspraak doet. Waar zit dan dat commerciële addertje onder het gras. Dat is even speuren, maar al snel kom je er achter. Interpolis en Rabobank hebben een aantal jaren geleden een pact met elkaar gesloten. De één verwijst naar de ander en de ander verwijst naar de één. In Rabobankfilialen worden voornamelijk Interpolisverzekeringen verkocht en bij Interpolis wordt voornamelijk positief verwezen naar de Rabobank.

Van den Boom slaat met zijn uitspraken dan ook twee vliegen in één klap. Hij vindt dat mensen die "gezond zijn" en daarom bepaalde verzekeringen beter niet zouden moeten sluiten, de premie voor zo'n verzekering beter op een zogenoemde zorgspaarrekening zouden moeten deponeren. En daar komt het: "Wij komen nu samen met de Rabobank als eerste verzekeraar met de mogelijkheid om te sparen voor zorgkosten". Tingeling! En verder: "Interpolis wordt nu actief op het gebied van zorg en wil dat glashelder hebben". Glashelder, de slogan van Interpolis

"Glashelder"
Voor wie tussen de regels van het artikel doorleest, wordt het glashelder dat het AD zich hier voor het commerciële karretje van een bank en een verzekeraar heeft laten spannen en glashelder dat Interpolis in deze opstelling een kans ziet om de kassa te laten rinkelen. Bank en verzekeraar willen gewoon financieel binnenlopen. Daarbij wordt mensen die op basis van het verleden menen dat zij gezond zijn een rad voor ogen gedraaid. 

Want wat moet je met een zorgspaarrekening waar nog maar enkele tientjes op staan op het moment dat je plotseling toch forse en pijnlijke problemen aan je gebit krijgt, waar een langdurige behandeling voor nodig is. Of als je bij het sporten bijvoorbeeld een acute zweepslag in je kuit krijgt, waar je wekenlang voor bij de fysiotherapeut loopt, etc. etc. Dan zijn die paar tientjes zo op en moet je de rest uit eigen zak bijbetalen. Het is niet te hopen dat Interpolis dit ook bij levensverzekeringen gaat adviseren.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie