Nieuws

Hypotheekadviseur wint van bank

Direct betalen voor advies geen probleem

donderdag 4 oktober 2012
Hypotheekadviseur wint van bank

Kopers van een woning kloppen voor een hypotheek steeds vaker bij een hypotheekadviseur aan. Deze populariteit gaat ten koste van de banken, die juist minder hypotheekklanten op bezoek krijgen. Een goede ontwikkeling, want een adviseur kan meerdere banken adviseren. Een bank 'adviseert' alleen de eigen bank. Daarnaast wordt na een adviesgesprek via de adviseur eerder een hypotheek gesloten dan bij de bank. 

Dit constateert de Autoriteit Financiele Markten (AFM) na eigen onderzoek. 6 op de tien hypotheken wordt via een advieskantoor of hypotheekketen gesloten en slechts 3 op de tien via een bank. Vorig jaar was dat nog 4 op de tien. Kopers die bij banken op gesprek gaan, zijn in 25% van de gevallen niet tevreden met het advies en sluiten geen hypotheek. Bij de hypotheekadviseurs ligt dit percentage maar op 10%.

Nieuwe betaalwijze slaat aan
De nieuwe wijze van betalen voor hypotheekadvies is bijna definitief. Per uiterlijk 2013 is de factuur van hypotheekadviseurs overal een stuk duidelijker: een transparant adviestarief in plaats van provisie die in de hypotheek is verwerkt. Het merendeel van de adviseurs werkt al op deze manier. Wellicht dat deze duidelijkheid een reden is om de bank links te laten liggen.

Lagere hypotheekrente
Wegwijs meldde recent al dat diverse hypotheekaanbieders hun rente verlaagden. Ook ABN Amro en Florius zullen komende vrijdag hun rentetarieven verlagen. Overigens behoren ze ondanks de verlaging niet tot de voordeligste aanbieders. Voor een hypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar biedt het van oorsprong Belgische Argenta met 4,20 procent de laagste hypotheekrente. Bij een rentevaste periode van 20 jaar is dit Allianz met 4,90 procent en het 30 jaar vaste rentetarief wordt aangevoerd door de 5,40 procent van Conservatrix.  

Wie aanspraak wil maken op de gedaalde hypotheekrente en meer informatie over de aanbieders met de laagste hypotheekrente wil ontvangen, kan dit aangeven via de onderstaande informatiekaart.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie