Nieuws

Hoogste spaarrente komt uit België

3,25 procent bij vastzetten spaargeld

maandag 22 oktober 2012
Hoogste spaarrente komt uit België

Vandaag verlaagde Ohra haar spaarrente op rekeningen met een vrij opneembaar tegoed. Spaarders moeten bij de verzekeraar genoegen nemen met een spaarrente van 1,7 procent, 0,2 procent minder dan voorheen. Hiermee biedt Ohra de laagste rente op de genoemde rekening sinds juni 2010. Ook banken als ABN Amro en Westland Utrecht verlaagden eerder deze maand de spaarrente. Met alle verlagingen wordt het voor spaarders steeds lastiger om nog te verdienen op spaargeld. Toch profiteert de oplettende spaarder van een fors renteverschil tussen de banken onderling.

Banken hebben minder interesse in spaargeld van particulieren. Dit komt omdat ze op andere manieren ook relatief gemakkelijk aan geld kunnen komen. Bovendien zijn banken nog voorzichtig met het verstrekken van leningen. Dit heeft tot gevolg dat er minder rendement gemaakt kan worden door de bank, waardoor het bieden van een hoge spaarrente niet aan de orde is. 

Hoogste spaarrente uit België  
De hoogste rente op een reguliere spaarrekening komt op dit moment van Argenta, een van oorsprong Belgische bank. Argenta biedt via haar Nederlandse vestiging een spaarrente van 2,65 procent. Nog steeds geen vetpot, maar fors boven het tarief van de Nederlandse grote banken. De rente op de internetspaarrekening bij ABN Amro bedraagt bijvoorbeeld slechts 1,6 procent over het saldo tot en met € 100.000,-. Rabobank is nauwelijks aantrekkelijker met 1,8 procent over spaargeld tot € 20.000, vanaf dit bedrag tot € 100.000 geeft de Rabo een bonus van 0,10 procent. 

Top-3 spaarrente

  1. Argenta            2,65%   
  2. SNS Bank       2,55%   
  3. MoneYou         2,50%   

Opvallend is de afwezigheid van Leaseplanbank in de top-3. Deze bank heeft lange tijd de lijstjes gedomineerd. Ook voormalige 'hoogvliegers' als NIBC en Credit Europe Bank hebben een stap terug gedaan. 

Afwijkende garantieregeling
Banken als SNS en MoneYou vallen onder het Nederlandse depositogarantiestelsel, dat spaargeld tot € 100.000 per spaarder per bank garandeert. Bij een faillissement van Argenta zijn spaarders aangewezen op de Belgische Collectieve Garantieregeling. Om te voldoen aan de Europese regelgeving heeft deze Belgische toezichthouder de garantie al in oktober 2008 verhoogd naar €100.000. Spaarders lopen in België dan ook een vergelijkbaar risico bij het omvallen van de bank als in Nederland.

3,25 procent bij vastzetten spaargeld
Spaargeld vastzetten op een deposito levert een iets hogere rente op. Wie zijn geld één jaar afstaat, krijgt bij Argenta en Leaseplan Bank een rente van 2,80 procent.  Ook bij deposito's met een looptijd van twee en drie jaar is Argenta koploper met respectievelijk 3 en 3,25 procent. De rente op een deposito kan oplopen tot 3,70 procent per jaar. Hierbij staat het geld echter wel voor vijf jaar vast.

Het valt te verwachten dat het sombere plaatje voor spaarders niet wijzigt in de komende tijd. Verhogingen van spaarrente zijn eerder uitzondering dan regel. Toch neemt dit niet weg dat ook nu vergelijken loont.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie