Nieuws

Hoe financier je de verbouwing van je woning?

Bank geen fan van extra lening

dinsdag 9 oktober 2012
Hoe financier je de verbouwing van je woning?

Steeds minder mensen slaan aan het verbouwen in de woning. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Tot en met september 2012 werden 17.100 woningen opgeknapt met een NHG-lening. Dat waren er vorig jaar nog 26.200. Deze verlaging komt niet door de verminderde wil om op te knappen maar door problemen met de financiering. Welke mogelijkheden heb je nog als je je woning wilt opknappen?

Banken hebben bepaald dat de verbetering van de woning niet compleet gefinancierd mag worden. Alleen de potentiële waardevermeerdering komt hiervoor in aanmerking. Bovendien beperken de banken de maximale lening tot 104% terwijl NHG 106% toestaat. De banken handelen dus nog veiliger dan de instantie die de uitkeringen in het geval van verlies bij gedwongen verkoop moet doen. Té veilig volgens Karel Schiffer, directeur van NHG.

Verbouwen 'redt' eigenaar voor even
Verbouwen is juist een goed alternatief voor mensen die niet kunnen verhuizen. Door het plaatsen van een dakkapel, kan een extra kamer gecreëerd worden waarmee de noodzakelijke verhuizing kan worden uitgesteld. Maar het gevolg is inderdaad dat niet alle kosten van de verbouwing bijdragen aan de waarde van de woning. Gemiddeld kan je de helft van de kosten bij verbouwing beschouwen als waardevermeerdering. Dat is het bedrag dat je als eigenaar mag en kan lenen.

Uitzonderingen zijn mogelijk
Gelukkig zijn niet alle banken hetzelfde. Wederom zijn het de kleinere spelers die het verschil durven maken. Of een woning of een eigenaar voor dat kleine stukje extra financiering in aanmerking komt, kan een hypotheekexpert voor je uitzoeken. Meer informatie hierover kan aangevraagd worden via de informatiekaart hieronder.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie