Geen notaris nodig voor opstellen voorlopige koopakte
De laatste stap in het verkrijgen van je woning

Wie al eens een woning heeft gekocht, weet dat de het sleutelmoment letterlijk ligt bij de notaris. Onder toeziend oog van deze 'openbaar ambtenaar' weet de koper zeker dat de woning écht van hem is en weet de verkoper ook écht zeker dat het geld wordt overgemaakt naar de juiste rekening. Voor kopers is niet altijd even duidelijk waarom voor deze 'deskundigheid' minimaal € 1.000 betaald moet worden. En een nog groter raadsel is waarom de notaris voorstelde om ook de 'voorlopige' koopakte op te maken. Hoe nodig is de notaris eigenlijk?
Voor veel mensen is het een groot vraagteken waarom ze voor de koop van een woning naar de notaris moeten. Het voelt als een nare verplichting. Maar welke voordelen heeft het eigenlijk? Voor het 'nut' van de notaris kunnen we primair uitgaan van de omschrijving die Notariële Beroepsorganisatie zelf geeft:
"De notaris is onafhankelijk en onpartijdig en kijkt daarom naar uw belangen én die van de koper. Hij doet ook allerlei onderzoeken, naar uw achtergrond en die van de koper, het huis, de hypotheeksituatie en mogelijke bijzonderheden in de gemeente. Als er iets niet in orde is en problemen kan opleveren, trapt hij direct op de rem. En meestal zorgt hij er voor dat de problemen meteen worden opgelost" (Bron: notaris.nl).
Notaris transporteert woning
Een mooie omschrijving. Maar veelal is het maken van de transportakte, de akte waarmee de notaris je woning 'transporteert' van de ene naar de andere eigenaar, een standaardhandeling waarbij geen onderzoek gedaan wordt en geen problemen opgelost hoeven te worden. Ook een 'rem' speelt meestal geen rol.
Geen problemen bij failissement notaris
Ook het 'transporteren' van het geld, is een standaardhandeling. De koper, of in de meeste gevallen de hypotheekbank, maakt geld over naar een 'rekening derde gelden'. Dit is niet de rekening van de notaris zelf. Zou een notaris failliet gaan, dan gaat het geld dus niet verloren. De notaris boekt vervolgens het geld over naar de verkoper. Dit alles wordt vastgelegd in de hypotheekakte.
Onderzoek door notaris?
Onderzoek naar de koper en verkoper zijn vaak al in een eerder stadium gedaan. Alleen in hele schimmige gevallen waarbij een eigenaar bijvoorbeeld geen eigenaar blijkt te zijn, is het toezicht van de notaris van meerwaarde. Dit soort zaken komt echter praktisch niet voor.
Nodig bij voorlopige koopakte?
In Amsterdam is het al gebruikelijk: daar stelt de notaris ook de koopakte op. Deze koopakte, of eigenlijk 'voorlopige koopakte', wordt in andere steden meestal op het kantoor van de makelaar getekend. Deze akte is reeds bindend in die zin dat de koper na ondertekening nog drie dagen de tijd heeft zich te bedenken (dit heet 'bedenkrecht'), daarna kan de koper alleen bij hoge uitzondering nog onder de betalingsverplichting uit. Bijvoorbeeld als hij binnen een afgesproken termijn de financiering niet rond kon krijgen, ervanuitgaande dat de akte opgesteld is 'onder voorbehoud van financiering'.
In het kader van "fraudepreventie, kwaliteit en zorgvuldigheid" deed de notariële bond het voorstel om in geheel Nederland het tekenen van de koopakte onder supervisie van de notaris te laten verlopen. Minister Opstelten ziet hier nu vanaf en verzorgt daarmee geen 47 miljoen euro extra voor het notariaat. De portemonnee van de consument blijft gespaard.
TIP: Het is niet noodzakelijk dat de notaris waar je je woning koopt, gevestigd is in de stad waar jij of de verkoper woont. Notarissen in Friesland zijn over het algemeen goedkoper dan notarissen in de randstad. Ga je binnenkort kopen, knoop er dan een weekendje Friese Meren aan vast. Van het voordeel dat je haalt bij de notaris, kun je een leuk huisje boeken!