Nieuws

AFM geeft vergelijkingssites een onvoldoende

Zélf vergelijken of opmaat vergelijking vragen een beter alternatief

woensdag 10 oktober 2012
AFM geeft vergelijkingssites een onvoldoende

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is niet tevreden over de kwaliteit van vergelijkingssites voor verzekeringen. Nou is de AFM meestal niet zo positief over financiële instellingen maar inderdaad is er geen objectieve vergelijkingssite meer te vinden. De twee bekendste partijen, Independer en Verzekeringssite, nemen diverse verzekeraars niet mee in de vergelijking. De reden die ze daarvoor geven, verschilt. Gelukkig zijn er alternatieven.

ANWB, ABN AMRO, Inshared, Interpolis, Univé ... Het zijn niet de minste verzekeraars die Independer niet meeneemt in de berekening. De vergelijker geeft de volgende reden: 'Wij hebben geen premies aangeleverd gekregen van deze maatschappijen". Die redenatie is ongetwijfeld juist maar het gevolg is dat de klant geen objectief beeld krijgt voorgeschoteld. Bovendien zijn er veel onbekende kleinere verzekeraars die juist door minder reclame te maken goedkoop kunnen zijn. Ook deze mist de klant bij de vergelijkingssite.

Independer versus verzekeraars
Independer verdient provisie of een vaste vergoeding van een aanbieder wanneer een verzekering wordt afgesloten, een offerte wordt aangevraagd of doorgeklikt worden naar de website van een aanbieder. Meerdere verzekeraars willen echter helemaal geen vergoeding betalen. En dat is iets waar Independer op zijn beurt niet blij mee is. Het is in dit licht bezien logisch dat maatschappijen hun tarieven niet willen afgeven.

Onduidelijkheid bij Verzekeringssite
Bij Verzekeringssite worden de namen van verzekeraars niet op een rij gezet na de vergelijking maar zie je alleen een premieoverzicht. Hiermee is verzekeringssite beduidend minder gebruiksvriendelijk dan Independer. Zelfs wanneer je als gebruiker doorklikt op het genoemde tarief, wordt vaak niet duidelijk welke verzekeraar bij het tarief hoort. Daar heb je dus niet zoveel aan.

Alternatieven
Er zijn eigenlijk twee alternatieve mogelijkheden om te ontdekken welke maatschappij jouw woning, auto of reis voordelig kan verzekeren. Ten eerste kun je zelf een vergelijking maken. Zet je voorkeursverzekeraars op een rij en maak zelf op de website een vergelijking.

Ten tweede kun je een informatieverzoek via de onderstaande informatiekaart achterlaten. Je ontvangt dan een vergelijking op maat waarbij je wordt geïnformeerd over de top 5 voordeligste verzekeraars. Daarnaast kun je zelf aangeven welke verzekeraars je éxtra in de vergelijking opgenomen wilt hebben. Je vergelijking ziet er dan precies zo uit als dat jij wilt.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie