Nieuws

Woning sinds juni 26.368 euro minder waard

Maandlasten € 500 lager dan voor de crisis

donderdag 20 september 2012
Woning sinds juni 26.368 euro minder waard

Koopwoningen wisselden vorige maand voor gemiddeld € 214.075 van eigenaar, een spectaculaire prijsdaling van 11% in slechts twee maanden tijd. Inmiddels kost de gemiddelde koopwoning weer net zoveel als medio 2004, vier jaar voor de start van de crisis. Bovendien daalde het aantal verkopen flink en ligt de gemiddelde hypotheeksom nu op het laagste niveau sinds medio 2005. Sombere berichten, maar wel met een gouden randje voor de starter.

Het is voor het eerst dat de daling van de hypotheeksom de daling van de woningprijzen inhaalt. Waar de koopsom in het afgelopen jaar zo'n 11,3% daalde, zakte de hypotheeksom in diezelfde periode met 13,1%. Dit komt door de verlaagde overdrachtsbelasting en de strengere hypotheekregels. Al sinds ruim voor de crisis hing de gemiddelde hypotheeksom tussen € 290.000 à € 300.000. Inmiddels staat de teller onder de € 250.000.

16% minder woningen verkocht
Los van de gedaalde woningprijzen is ook het aantal verkopen niet om vrolijk van te worden. Positieve noot is de stijging van 12,5% meer verkopen in augustus 2012 tegenover een maand eerder. Toch valt dit in het niet bij de cijfers van een jaar geleden: een daling van 16% vergeleken met augustus 2011.

De stijging afgelopen maand is eenmalig. Veel kopers gingen er vanuit dat de overdrachtsbelasting weer verhoogd zou worden naar 6%. Inmiddels is bekend dat het tarief van 2% gehandhaafd blijft.

Kansen voor starters
Toch is er ook goed nieuws, met name voor starters. De gedaalde huizenprijzen bieden flinke kansen voor potentiële kopers die geen nog geen eigen woning hebben of kopers die een stap omhoog willen zetten (bijvoorbeeld van starterswoning naar bovenmodaal). Een goede reden om nú te kopen: wie nog in 2012 een woning koopt kan de volledige hypotheekrente gewoon aftrekken, zelfs al wordt er niet geheel afgelost. In 2013 is dit zeer waarschijnlijk niet meer mogelijk.

Starterswoningen tegen weggeefprijzen
Daarnaast betaalt een starter op dit moment gewoon erg weinig per maand voor een leuke woning. De gemiddelde woning is € 47.873 goedkoper én de hypotheekrente ligt 1,5% lager. Daardoor betaal je jaarlijks maar liefst € 6.014,- per jaar minder voor een gemiddelde woning dan vorig jaar! 

De aankoop van een woning is op dit moment niet voor iedereen weggelegd. Zeker voor starters is kopen soms helemaal geen optie. Maar ben je wél in de positie om een woning te kopen, dan kun je juist nu veel voordeel behalen. Twijfel je of kopen voor jou een optie is of wil je advies bij het kiezen van een geschikte hypotheek, vul dan onderstaande informatiekaart in.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie