Nieuws

Wat zijn de gevolgen van nieuwe pensioenregels?

Creatief boekhouden redt pensioenfondsen … voor nu

maandag 24 september 2012
Wat zijn de gevolgen van nieuwe pensioenregels?

Het hing al even in de lucht maar vandaag ging de kogel door de kerk: pensioenfondsen mogen vanaf vandaag op een nieuwe manier berekenen hoeveel geld ze in kas moeten hebben. Hierdoor verandert de financiële positie van de meeste fondsen van 'onveilig' naar 'veilig'. In plaats van sancties op te leggen door een te lage dekkingsgraad, creëert te overheid nu dus lucht voor pensioenfondsen. Wat zijn nu de gevolgen voor het geld dat ú krijgt wanneer u stopt met werken?

Pensioenfondsen zorgen voor een aanvulling op de wettelijk vastgestelde AOW-uitkering. Met de vergrijzing in Nederland staat de houdbaarheid van deze uitkering al langere tijd ter discussie. Aanvulling van de basis-pensioeninkomsten is dus belangrijk. Dit kan via een pensioenfonds, door een pensioen bij de werkgever of door zelf bij te sparen via een bank of verzekeraar.

'Korting op pensioen onafwendbaar"
De Nederlandse pensioenfondsen krijgen elk jaar premie van werkenden en moeten elk jaar uitgaven doen aan mensen die al met pensioen zijn. Bij het vaststellen van de premie rekenen de fondsen met een bepaald rendement  door de premie te sparen en te beleggen. Dat rendement stond gelijk aan de zogeheten marktrente: de rente die Nederland vergoedt op de staatobligaties. Deze rente is nu 1,9 procent.

Deze lage rente had tot gevolg dat de ófwel de maandelijkse inleg (premie) van de deelnemers moest stijgen, ófwel de uitkering aan de gepensioneerden moest dalen. Korting of pensioen leek onafwendbaar. De overheid steekt daar nu een stokje voor en zegt eigenlijk: "je mag rekenen met een hoger rendement", namelijk 4,2%. Deze rente is gebaseerd op een zogeheten "Ultimate Forward Rate (UFR").

Zo zit de nieuwe rente in elkaar
Aegon geeft voor de UFR een 'eenvoudige' uitleg: "Bij de UFR wordt de 1-jaars forward rente voorbij het laatste liquide punt van de swapcurve geëxtrapoleerd naar een constant renteniveau ". In normale taal: er wordt gerekend met een te verwachten gemiddeld rendement voor de komende 30 jaar. Deze rente is vastgesteld op 4,2%

Nieuwe rekenmethode slim?
Op zich is het logisch om je niet te laten leiden door de waan van de dag te kiezen voor een langjarig gemiddelde. Ook kunnen pensioenfondsen zich, bij hele goede rendementen, hierdoor niet te rijk rekenen. Echter, als de marktrente nog veel langer op een laag niveau blijft hangen - iets dat gezien de problemen in Zuid-Europa niet onwaarschijnlijk lijkt - klopt het gemiddelde percentage niet meer. De fondsen rekenen dan met relatief hoog rendement maar halen in werkelijkheid vele minder binnen. De kans hierop? In Japan is de rente al jaren achtereen laag.

Met de nieuwe Europese rekenmethode voor pensioenen mogen pensioenfondsen zich op dit moment letterlijk rijker rekenen dan voorheen. Of deze situatie ook in de toekomst houdbaar is, blijkt in de loop der jaren. Deze ingewikkelde rekenarij staat ver weg van u die een bepaald bedrag krijgt wanneer u met pensioen gaat. Het rekenrendement is één ding. Het werkelijk rendement een tweede. Het zelfstandig éxtra sparen voor pensioen blijft altijd een veilig alternatief voor iemand die de toekomst in eigen hand wil houden. Hierover kan meer informatie worden aangevraagd via de informatiekaart.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie