Nieuws

Waar kan je terecht bij stormschade?

Let ook op eigen risico bij schade door noodweer

donderdag 27 september 2012
Waar kan je terecht bij stormschade?

De eerste storm van het seizoen is een feit. Of stormpje, want het was een milde. Toch zijn er weer talloze woningen met scheefgewaaide dakpannen,  vernielde schuttingen en schade door rondvliegende takken of omgewaaide bomen. De schade loopt vaak behoorlijk in de papieren. Maar bij wie kun je met deze schade terecht en waar moet je zoal op letten?

Ondanks veel meldingen viel de totale schade van deze eerste herfststorm mee. De branche-organisatie voor verzekeraars schat de kosten op minder dan één miljoen euro. Relatief weinig, want een 'gemiddelde' brengt voor pakweg 15 miljoen euro aan schade met zich mee. Toch kunnen ook kleine schadegevallen groot ongemak opleveren.

Wanneer heb je stormschade?
Om voor de stormdekking in aanmerking te komen, moet de schade veroorzaakt worden door windstoten van ten minste 14 meter per seconde (ofwel windkracht 7). De verzekeraar controleert bij een weerstation, zoals het KNMI, of dit het geval is.

Daarnaast moet er sprake zijn van schade die echt door de storm veroorzaakt is. Laat je tijdens een flinke stormbui een raam openstaan en druipt vervolgens het behang van de muur, dan is er geen sprake van stormschade. Je had dan zelf op tijd het raam moeten sluiten.

Inboedel of opstal?
Het claimen van stormschade kan erg omslachtig zijn. De grootste schadepost is meestal schade aan de woning, hiervoor kun je terecht bij de opstalverzekering. Eventuele schade aan bijvoorbeeld meubels valt onder de inboedelverzekering. Dan moeten die meubels overigens wel binnen hebben gestaan, in huis of in een schuur. Schade aan de tuinmeubels op het terras wordt meestal niet vergoed. Hiervoor kan wel weer een aparte tuinverzekering worden afgesloten. Beschadigde planten of een verwoestte vijver vallen overigens wél onder de inboedelverzekering.

Een ander opmerkelijk geval: Stormschade aan een schutting wordt normaliter gewoon gedekt. Maar staat de schutting op een erfscheiding, zoals vaak het geval is, dan zal je vaak slechts 50% van de schade uitgekeerd krijgen. Ook waterschade aan de vloer is reden tot discussie. De verzekeraar kijkt naar de manier waarop de vloer gelegd is: een gelijmde tapijtvloer valt onder de opstalverzekering, een losliggende laminaatvloer telt als inboedel. 

Eigen risico
De meeste verzekeraars rekenen voor stormschade een specifiek eigen risico, omdat noodweer vaak hoge claims oplevert. Doorgaans geldt hiervoor een bedrag van € 115 à € 250 of hanteert men een bedrag van 0,2% van de verzekerde herbouwwaarde van het huis.

Een hoog eigen risico wordt vaak gecompenseerd met een lagere premie, en andersom. Afhankelijk van je woning en de woonomgeving kan het verstandig zijn juist iets meer premie te betalen, om zo het eigen risico te beperken. In een bosrijke omgeving ontstaat immers eerder stormschade dan in een nieuwbouwwijk.

Eerder gaf Wegwijs al aan dat de premie van woonhuisverzekeringen in de lift zit. Dat komt mede doordat we steeds vaker en heftiger noodweer hebben. De afhandeling van dit soort schade levert nogal eens discussie op. Een goede reden om de inboedel- en opstalverzekeringen bij dezelfde maatschappij onder te brengen. Wil je het niet zelf in kaart brengen, verstuur in dat geval voor meer informatie over de dekking en de tarieven de onderstaande informatiekaart.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie