Nieuws

Sparen in het buitenland interessant?

Spaarbanken richten pijlen op buitenlandse spaarders

dinsdag 11 september 2012
Sparen in het buitenland interessant?

Banken nemen geen genoegen met alleen het geld van Nederlandse spaarders. Ook over de grens worden spaarders overgehaald geld te stallen op een spaarrekening. Vooral in Duitsers en Belgen lijken de banken geïnteresseerd. Maar hoe werkt het omgedraaid? Is het voor Nederlandse spaarders interessant om over de landsgrenzen te kijken voor het openen van een rekening? En wat is op dit moment de hoogste spaarrente die je op eigen bodem kunt ontvangen? 

Dat banken meer in het buitenland actief zijn, komt omdat ze graag spaargeld willen aantrekken zonder dat ze er zelf een hoge rente voor hoeven te vergoeden. Banken kunnen niet ongelimiteerd geld lenen van bijvoorbeeld de Europese Centrale Bank (ECB) en ook andere geldschieters zijn door de crisis nog steeds wantrouwig. Wie zegt dat banken namelijk niet opnieuw in de problemen komen wanneer de crisis in Europa weer oplaait? Spaargeld aantrekken van 'normale mensen' blijft daarom interessant voor de banken. 

Hogere spaarrente in het buitenland?
Rabobank is een van de banken die haar pijlen richt op de Belgische markt. Op de website valt te lezen dat Rabobank.be een online bank is, zonder dure kantoren en met een beperkt productaanbod. Hierdoor kan de bank kostenefficiënt te werk gaan. Deze stelling is echter slechts beperkt terug te zien in de spaarrente. Sparen bij de Rabobank levert in België 1,50 procent op, plus een bonus van 0,3 procent over spaargeld dat ene jaar op de rekening staat. Nederlanders zijn beter af met standaard 1,9 procent. Ondanks het feit dat Rabobank in Nederland wél deze 'dure kantoren' heeft. Ook Moneyou en ING zijn over de grens actief maar bieden een beduidend hogere rente aan Nederlandse spaarders. Los van de spaarrente is sparen over de grens sowieso lastig. Veel banken stellen een inwonerschap in het betreffende land verplicht bij het openen van een rekening.

Top-5 hoogste spaarrente
In Nederland is de hoogste spaarrente te halen bij de onderstaande banken. De banken vallen allen onder het toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB). Ook is het Nederlandse depositogarantiestelsel is van kracht, waardoor het spaargeld is gegarandeerd tot € 100.000 per spaarder per bank. Uitzonderingen hierop zijn Argenta en de Bank of Scotland. Bij laatstgenoemde bedraagt de garantie 85.000 pond, wel moet de spaarder in Engeland aankloppen in het geval de bank failliet gaat. Argenta valt onder het zogenaamde 'Belgische Collectieve Garantieregeling', ook daarbij geldt een garantie van € 100.000.  

Top-5 hoogste spaarrente
Bank en spaarrente
Argenta 2.65%                  
WestlandUtrecht Bank 2.60%                    
Centraal Beheer 2.60%                     
Bank of Scotland 2.60%   
MoneYou 2.55%                  

Nederlandse spaarders zijn in eigen land relatief goed af zijn. De richting van de spaarrente is echter nog steeds neerwaarts. Banken hebben door de crisis zelf ook minder mogelijkheden om het geld te investeren op een veilige en lucratieve manier. Hierdoor bieden ze zelf ook een lagere vergoeding aan geldschieters als spaarders. Pas bij meer rust op de financiële markten zal hier verandering in komen.

 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie