Nieuws

Menzis stimuleert gezond gedrag klant

Sympathiek, maar vooral symbolisch initiatief

woensdag 19 september 2012
Menzis stimuleert gezond gedrag klant

Als student heb je het maar gemakkelijk. Je bent jong, zelden ziek en daarom een aanlokkelijke prooi voor zorgverzekeraars. Niet voor niets kwam de voordeligste zorgverzekering in 2012 op naam van Besured, een partij die zich slechts op studenten richt. Gezonde klanten zijn aantrekkelijk. Zorgverzekeraar Menzis neemt nu de handschoen op voor alle Nederlanders en gaat gezond gedrag belonen met punten. Die punten zijn in te wisselen voor korting op producten die verband houden met een gezonde levensstijl, of ze geven recht op een bescheiden vermindering van het eigen risico. Het voordeel voor de klant van Menzis is beperkt, maar het idee is sympathiek.

Al jaren wordt er gesproken over de wenselijkheid van het belonen van gezond gedrag, of het straffen van een ongezonde levensstijl. Het daadwerkelijk uitvoeren van dergelijke plannen stuit echter altijd op praktische problemen en bezwaren. Zo moet je kunnen controleren of iemand wel zo gezond leeft als hij heeft opgegeven. Bovendien is het nog steeds maar de vraag of een roker die voor zijn pensioen sterft de maatschappij meer geld heeft gekost dan de sporter die negentig jaar oud wordt. Feit blijft echter: gezond is goedkoper dan ziek. Dus moet gezond gedrag worden beloond, vindt Menzis-topman Roger van Boxtel.

Geen controle
Voor controles van de Menzis-politie hoeft niemand bang te zijn, want het systeem gaat uit van wederzijds vertrouwen. De zorgverzekeraar ziet zelf dat de vragenlijsten over het algemeen zeer waarheidsgetrouw ingevuld worden. Voor Menzis is ook weinig reden om strenge controles uit te voeren: de schade van eventueel misbruik is klein. Per jaar kan met gezond leven een maximale vermindering van 35 euro op het eigen risico verdiend worden. De actie moet dus vooral gezien worden als symbool. "Het gaat om een eerste stap", zegt de Tilburgse hoogleraar gezondheidseconomie Marcel Canoy in een interview met BNR. Volgens Canoy is het goed dat preventie een duidelijker profiel krijgt.

Menzis niet ineens voordelig door punten
"Het zijn de mensen zelf die wat aan hun levensstijl kunnen doen. Verzekeraars kunnen alleen een stapje zetten", zegt Canoy. De 35 euro korting op het eigen risico is leuk, maar prijsbewuste consumenten kunnen beter een zorgverzekeraar kiezen die maandelijks 3 euro voordeliger is dan Menzis, dat traditioneel ergens in de middenmoot eindigt met haar prijzen. Dat toont nog maar eens aan dat dit initiatief symbolisch is. Ongetwijfeld is dit niet het ei van Columbus waardoor heel Nederland gezond gaat leven. Maar het feit dat een verzekeraar heel voorzichtig een stapje durft te zetten in het aanmoedigen van een gezonde levensstijl wekt sympathie op.

Dat zorgverzekeraars bij dergelijke initiatieven grote voorzichtigheid moeten betrachten, bleek wel uit de eerste kritische reacties na de lancering van het plan. Het zou de chronisch zieken benadelen en mensen die al jaren gezond leven zouden niet profiteren van het Menzis puntensysteem. Volgens Van Boxtel krijgen mensen echter ook punten als ze bezig zijn met het behouden van de gezondheid die ze hebben. Chronisch ziek of niet.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie