Nieuws

Maandlasten koopwoning nu lager dan in 1999

Hypotheekrente eindelijk omlaag

dinsdag 25 september 2012
Maandlasten koopwoning nu lager dan in 1999

Wie nu nog langer wacht met het kopen van een woning is "een dief van zijn eigen portemonnee"! Op woensdag 26 september verlaagde de op de Nederlandse hypotheekmarkt werkende Belgische bank Argenta haar hypotheektarief naar 4,2 procent, voor hypotheken met een rentevaste termijn van tien jaar. Omdat de koopsommen van woningen de laatste tijd aanzienlijk zijn gedaald, komen de maandlasten voor een koopwoning nu lager te liggen dan in 1999, het absolute topjaar in de woningverkoop.

Volgens cijfers die het Kadaster deze week publiceerde, is de prijs voor de gemiddelde woning in Nederland gezakt naar € 214.075,-. Iemand die zowel de koopsom als de kosten moet financieren, heeft daarvoor een hypotheek nodig van circa. € 225.000,-. Bij voldoende inkomen wordt hiervoor Nationale Hypotheek Garantie - NHG - verleend. Op basis van de huidige rente vergt een dergelijke hypotheeksom een jaarlijkse rentelast van €  9.450,-. Per maand komt dat neer op € 787,50. Na aftrek van het belastingvoordeel blijft een netto maandelijkse rentelast over van € 501,66. Hiermee is al rekening gehouden met de bijtelling van het eigenwoningforfait.

Rentelast 1999 hoger
In het jaar 1999 gingen de koopwoningen als broodjes over de toonbank. Met een prijsverhoging van bijna 20 procent in één jaar en een aantal verkochte woningen van om en nabij 200.000 was het laatste jaar van de vorige eeuw het absolute topjaar in de woningverkoop. Nu, 13 jaar nadien, is de woningverkoop op jaarbasis gezakt tot circa 105.000.

De gemiddelde prijs voor een koopwoning lag in het derde kwartaal van 1999, omgerekend in euro's op circa € 175.000,-. Omdat de overdrachtsbelasting en daarnaast de makelaars-, notaris- en hypotheekadvieskosten een stuk hoger lagen dan nu, moest in dat jaar bijna 10 procent aan kosten in de hypotheek worden meegefinancierd. Voor een gemiddelde woning was in 1999 een hypotheek nodig van € 192.000,-. Dat is weliswaar lager dan anno 2012, maar met 5,65 procent lag de toenmalige laagste hypotheekrente een stuk hoger dan nu. De rentelasten kwamen aan het eind van de vorige eeuw uit op netto € 543,34 per maand. In september 2012 ligt de rentelast voor een gemiddelde woning derhalve € 41,68 lager dan in 1999.

'Verplichte aflossing'
Maandelijkse rentelasten dienen niet te worden verward met de maandlasten van een woning. Een hypotheek dient immers ook afgelost te worden. Hoewel er in het begin van deze eeuw erg veel aflossingsvrije hypotheken zijn gesloten, was het anno 1999 nog niet mogelijk om een hypotheek voor koopsom plus kosten volledig aflossingsvrij te sluiten. In veel gevallen diende toch minimaal de helft van een hypotheek te worden afgelost. In 1999 gebeurde dat veelal middels beleggingspolissen, een aflossingsvorm waar vrijwel iedereen achteraf spijt van heeft gehad. Vanaf eind 2000 ging het met de beleggingsresultaten immers bergafwaarts.

Voor de eerste-jaars-aflossing van een gemiddelde hypotheek is anno 2012 ongeveer € 160,-per maand nodig. Hiermee komt de totale maandlast (netto rente plus aflossing) nu op € 661,- uit. In 1999 vergde het aflossingsdeel van een beleggingshypotheek minimaal € 123,-per maand. De totale maandelijkse last kwam in 1999 hiermee op € 666,-uit. Ook inclusief de maandelijkse hypotheekaflossing ligt de maandlast nu dus nog € 5,-lager dan die van 13 jaar geleden.

Nog maar drie maanden voordeel
Dat voordeel zal echter nog maar drie maanden gelden, Vanaf 1 januari 2013 verplicht de overheid de huizenkoper namelijk om het aflossingsbestanddeel fors te verhogen, zodat het absoluut zeker is dat de hypotheek na 30 jaar totaal is afgelost. Op basis van de huidige lage rentestand houdt dit in dat de lasten voor een gemiddelde woning met ingang van het nieuwe jaar met ongeveer € 160,-zullen stijgen tot € 821,-per maand.

De omstandigheden om een huis te kopen zijn nu uitermate gunstig. Wie het komende kwartaal niet wil profiteren van de combinatie van een lage koopsom, een lage rente en de nog niet ingegane verplichting tot totale aflossing van de hypotheek, lijkt een dief van zijn eigen portemonnee. Voor meer informatie kunt u onderstaande informatiekaart invullen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie