Nieuws

Druk bouwt zich op in woningmarkt

Hoe lang is de Nieuwbouwdag nog nodig?

vrijdag 21 september 2012
Druk bouwt zich op in woningmarkt

Nieuwe huizen in Nederland zijn schaars. Er wordt te weinig gebouwd omdat er te weinig wordt verkocht. Hoewel de woningmarkt nog steeds beklagenswaardig is, komen er betere tijden aan. Nederland is niet ver meer verwijderd van het moment dat de vraag naar huizen aantrekt. Nederland heeft te maken met een jaarlijks groeiend aantal huishoudens en een stuwmeer aan starters die al vanaf 2008 de kat uit de boom kijken. De druk in het vat bouwt steeds verder op. Nieuwe huizen zijn hard nodig, want de voorraad te koop staande woningen is nog bewoond door de verkopers. Aanstaande zaterdag is het Nieuwbouwdag. Hoe lang duurt het nog voor de projectontwikkelaars geen open dag meer nodig hebben?

Op 22 september van 11:00 tot 15:00 uur houden bijna alle nieuwbouwprojecten in Nederland open dag. Bij de bezichtiging van modelwoningen zijn de ontwikkelaars en aannemers aanwezig om kritische vragen van potentiële kopers te beantwoorden. De Stichting Landelijk Nieuwbouw Portaal wil de geïnteresseerden overtuigen dat nieuwbouwwoningen goedkoper zijn dan bestaande huizen. Misschien niet meteen in aanschaf, maar wel op de lange termijn door lage onderhoudskosten en veel lager energieverbruik. De hypotheekadviseur is niet aanwezig, maar reken maar dat die het sein op groen zet.

Lage lasten
Gisteren schreef Wegwijs over de flink lagere lasten voor kopers die nu een hypotheek sluiten. Ten opzichte van het begin van de woningmarktmalaise in 2008 kost een gemiddelde woning nu maandelijks ruim 500 euro minder. Dat komt door de lage hypotheekrente, de verlaging van de overdrachtsbelasting en het simpele feit dat huizen goedkoper zijn geworden. Kies als koper voor een nieuwbouwwoning en je weet bovendien ook bijna zeker dat je een waardevaste investering hebt. Huizen met bouwjaar 2011 of 2012 zijn er maar weinig. Nieuwbouwprojecten die nog opgeleverd moeten worden in een aantrekkende markt zijn nog veel sneller weg.

Hoeveel huizen worden er te weinig gebouwd? Een rekensom: het aantal huishoudens in Nederland stijgt jaarlijks in aantal met ongeveer 50.000. Van elke 1.000 bestaande woningen zijn er 4 dermate verouderd dat ze gesloopt moeten worden. Op het geheel aan huizen in Nederland betekent dat 28.000 gesloopte woningen per jaar. Om aan de vraag te voldoen zijn er dus jaarlijks 78.000 nieuwbouwwoningen nodig. In 2012 worden echter slechts 13.000 nieuwe woningen opgeleverd. Een tekort van 65.000 woningen per jaar.

Deze week maakte het Kadaster bekend dat er in augustus opnieuw minder woningen zijn verkocht. De 8.383 verkochte huizen betekenden een daling van opnieuw ruim 16 procent ten opzichte van een jaar eerder. Toch is het niet te optimistisch om toch uit te gaan van een naderend herstel. De droom van een eigen huis is door de financiële perikelen in Nederland niet ineens minder geworden. Voor huizen geldt hetzelfde als voor de aanschaf van een andere auto; die kan uitgesteld worden, maar niet afgesteld. Huren is een mogelijkheid die tijd koopt om te kunnen afwachten, maar is voor weinig Nederlanders echt aanvaard als permanente woonvorm. Dat herstel komt. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie