Nieuws

4 financiële tips voor studenten

Zorgverzekering studenten 10% goedkoper

maandag 17 september 2012
4 financiële tips voor studenten

Deze maand overspoelden zo'n 135.000 eerstejaars studenten de grote steden om met frisse moed aan een opleiding te beginnen. De meerderheid, zo'n 61 procent, woont zelfstandig of hoopt binnenkort een kamer te vinden. Dat brengt zowel kosten als verantwoordelijkheden met zich mee. Wegwijs noemt een aantal aandachtspunten voor de student.

Zodra je achttien wordt en/of gaat studeren moet er een hoop geregeld worden. De prioriteit ligt dan zéker niet bij zaken als belastingaangifte of verzekeringen. Toch is een kritische blik op de financiën geen overbodige luxe: er blijkt veel geld te besparen.

Kijk je verzekeringen na
Je hebt als student niet per sé andere verzekeringen nodig dan niet-studerende leeftijdsgenoten. Wel kun je aanspraak maken op extra voordeel, gewoon omdat je studeert. Woon je niet langer thuis, dan is het van belang dat je je nieuwe woonruimte goed verzekerd.
 
Inboedelverzekering
Woon je zelfstandig, dan heb je een eigen inboedelverzekering nodig. Dit kan al vanaf een paar euro per maand, tenminst: als je de juiste zorgverzekeraar kiest. Afhankelijk van je dekking weet je dan zeker dat je meubels, laptop, studieboeken etc. bij brand of inbraak veilig zijn. Een inboedelverzekering is niet verplicht, wel verstandig. Zeker in een studentenhuis waar na het stappen de tosti's in het ijzer of de knakworsten op het vuur gaan. Let op: de meeste verzekeraars eisen overigens dat je kamerdeur op slot kan, zodat ongewenste (gasten van) huisgenoten niet zomaar binnen kunnen lopen.

Reis- en annuleringsverzekering
Hier geldt in sommige gevallen dat je als student tot je 27e via je ouders meeverzekerd bent, als zij ten minste een doorlopende reisverzekering hebben. Hebben ze die niet, dan moet je zéker zelf een verzekering afsluiten. Diefstal en ongelukken komen op reis vele malen vaker voor dan thuis.

Aansprakelijkheidsverzekering
Een aansprakelijkheidsverzekering dekt schade aan spullen (en mensen) die jij per ongeluk veroorzaakt. Als je studeert kun je tot je 27e gebruik maken van de aansprakelijkheidsverzekering van je ouders, ervan uitgaande dat zij er een hebben. Hebben ze dat niet, dan kun je er vanaf je 18e zelf een afsluiten.

Kies een zorgverzekering gericht op studenten
En dan de belangrijkste: de zorgverzekering. Zodra je achttien wordt, ben je verplicht deze zelf af te sluiten. Zolang je studeert, kun je de zorgverzekering nog via je ouders laten lopen. Dat lijkt gemakkelijk, maar kost je geld. Verschillende verzekeraars richten zich specifiek op studenten of jongeren en bieden daarbij tot 10% korting op de basispremie, soms zelfs meer op aanvullende pakketten. Let wel op of je tekent voor een verhoogd eigen risico: het levert je een lagere premie op, maar je zit er niet te wachten om opeens €500,- uit eigen zak te moeten betalen. Kies alleen voor een hoger eigen risico als je zeker weet dat je bij flinke kosten voldoende geld achter de hand hebt.

Zoek uit waar je recht op hebt: zorgtoeslag en huurtoeslag
Zorg- en huurtoeslag is bedoeld als tegemoetkoming van de overheid in de kosten van je zorgverzekering en de huur van je woonruimte. Zorgtoeslag is inkomensafhankelijk en bedraagt maximaal € 69 per maand. Vrijwel alle studenten komen hiervoor in aanmerking. Ook huurtoeslag is inkomensafhankelijk, daarnaast worden eisen gesteld aan de woonruimte die je huurt. Zo moet er bijvoorbeeld sprake zijn van zelfstandige woonruimte. Veel studentenhuisbewoners hebben daardoor geen recht op huurtoeslag, maar zoek dit altijd goed uit. Het zou zonde zijn als je wat misloopt.

Deze twee toeslagen ontvang je niet automatisch, ook niet als je jaarlijks belastingaangifte doet. Uit cijfers van de belastingdienst blijkt zelfs dat jongeren jaarlijks 200 à 300 miljoen euro aan zorgtoeslag 'vergeten'. Op www.toeslagen.nl kun je bekijken waar je recht op hebt en de toeslag(en) direct aanvragen. 

Doe belastingaangifte
Een afschrikwekkende hoeveelheid jongeren, waaronder ook studenten, doet geen belastingaangifte. En da's zonde, want met een vakantie- of bijbaan heb je vaak recht op belastingteruggave. Je mag jaarlijks ruim € 6.000 belastingvrij bijverdienen, een bedrag waar de meeste studenten niet overheen gaan. De belasting die je werkgever over dat bedrag heeft ingehouden, krijg je via de jaarlijkse teruggaaf weer terug. Maar dan moet je natuurlijk wel aangifte doen.

Dat kan gewoon online, met behulp van je DigiD-inloggegevens en je jaaropgave(s). Je kunt zelfs aangifte doen met terugwerkende kracht, tot en met vijf jaar geleden. Let er op dat stagevergoeding, studiefinanciering en uitkering ook gelden als inkomsten. Onder bepaalde voorwaarden kun je ook (een gedeelte van) je studiekosten en andere scholingsuitgaven aftrekken. Meer informatie over belastingaangifte voor jongeren vind je op www.belastingdienst.nl.

Als nieuwe student breekt een mooie tijd vol voordeel aan. Er zijn tal van aanbiedingen en regelingen specifiek voor jou, tig bedrijven en instanties willen jou graag als klant hebben. Maak er gebruik van! Wil je weten wat voor jou de voordeligste studentenverzekering is, vul dan onderstaande informatiekaart in.

 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie